'Virusverzekering' tegen digitale schade

Deel dit artikel

,

Wie bang is voor ransomware en andere virussen, kan zich daar nu tegen verzekeren.

Een polis van Univé voorziet verzekerden van een router met extra bescherming, een virusscanner en een schadevergoeding als het toch misgaat, voor twaalf euro per maand.

Bedrijven kunnen al langer verzekeringen afsluiten om zich in te dekken voor digitale problemen, maar voor consumenten zijn dat soort verzekeringen nog een zeldzaamheid. Beveiligingsonderzoeker Sijmen Ruwhof denkt dat er een markt voor is. "Ik vind het een goede basis. Als je bij digitale aanvallen goed wordt geholpen is dat wel wat geld waard."

Maxima
Er gelden wel beperkingen: de schade die wordt vergoed om apparaten te herstellen, bedraagt maximaal 5000 euro. Als een klant besluit om een ransomware-verspreider geld te betalen om weer bij zijn of haar bestanden te kunnen, wordt dat bedrag bovendien niet vergoed.

Dat geldt ook voor geplunderde bankrekeningen door hackers; in veel gevallen vergoeden banken die schade. Bovendien kan een klant maximaal drie 'cyber-incidenten' per jaar claimen, en wordt de schade alleen vergoed als hij de router van Univé en een virusscanner gebruikt.

Een kastje van een verzekeraar in je netwerk, wie zit daar op te wachten? "Wij kunnen niet bij de data in het kastje", belooft een woordvoerder van Univé. De gebruikte virussccanner en router zijn afkomstig van het Finse beveiligingsbedrijf F-Secure. Ze zijn ook los te koop.

Behoefte
Andere verzekeraars kijken de kat uit de boom. "We hebben dit anderhalf jaar geleden onderzocht en toen bleek er geen behoefte te zijn", aldus een woordvoerder van Aegon. Concurrent Achmea, waar Interpolis en Centraal Beheer onder vallen, hebben ook geen plannen.

Verzekeraar VKG heeft een verzekering tegen onder meer cyberpesten, identiteitsdiefstal en miskopen op internet, maar tegen virussen zijn klanten niet verzekerd. Dat pakket is met 9 euro per maand wel iets goedkoper dan de Univé-verzekering.

Aansprakelijkheid
Traditionele verzekeringen werken niet altijd in het digitale domein. "Als je een usb-stick in de computer van je buurman steekt en daar blijkt een virus op te zitten dat zijn bitcoins steelt, dan ben je daar niet tegen verzekerd met je aansprakelijkheidsverzekering", zegt ict-jurist Arnoud Engelfriet.

In hoeverre je daarvoor aansprakelijk bent, is nog niet zeker: dat is nog onontgonnen terrein. "Maar daarbij kan zo'n digitale verzekering helpen", zegt Engelfriet. Voor schade in dit soort gevallen keert de cyberpolis van Univé tot 2,5 miljoen euro uit.

En wat als de digitale dijken breken, en honderdduizenden mensen na een digitale aanval schade komen claimen? "Daar moeten we dan even goed over nadenken", zegt een woordvoerder van Univé. Het zou immers kunnen dat de verzekeraar dan niet alle schade kan betalen.

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden