'Veel Nederlanders onderschatten gevaren op internet'

Deel dit artikel

,

Veel Nederlanders onderschatten de gevaren die ze op internet lopen. Zeven op de tien mensen maakt zich weinig tot zeer weinig zorgen over zijn of haar digitale veiligheid, terwijl 70 procent te maken krijgt met phishing en 40 procent met malware omdat ze zelf slachtoffer zijn of omdat iemand uit hun omgeving dat is.Veel mensen hebben bovendien nog nooit gehoord van ransomware (53 procent), botnets (63 procent) of social engineering (60 procent), blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de overheidscampagne Alert Online. In totaal werden ruim 2.600 mensen ondervraagd.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil mensen met de jaarlijkse campagne bewuster maken van de gevaren op internet. Tweehonderd partijen zetten zich twee weken lang in om kennis over en vaardigheden voor cyberveiligheid te delen.

Weinig zorgen
Van het algemene publiek zegt 69 procent zich weinig zorgen te maken over cyberveiligheid, terwijl dat vorig jaar nog 47 procent was. Onder de werkzame bevolking maakt 73 procent zich weinig tot zeer weinig zorgen, net iets meer dan vorig jaar (72,5 procent).

De onderzoekers hebben in totaal 2.674 mensen ondervraagd. Daaronder zaten 963 mensen van minstens 13 jaar oud die worden gezien als een afspiegeling van de samenleving. Daarnaast zijn er 1.711 mensen uit de werkzame bevolking ondervraagd.

33 procent van het algemene publiek wordt slachtoffer van social engineering of kent iemand die slachtoffer wordt, terwijl 59 procent van de bevolking de kans op slachtofferschap zeer klein acht. 49 procent maakt zich nauwelijks druk om malware en 57 procent acht de kans op phishing klein, terwijl cybercriminelen juist op die manieren veel slachtoffers maken.

Kennis
Thuis vallen meer slachtoffers van cybercrime dan op het werk. Ook worden hoogopgeleiden vaker slachtoffer van malware, phishing en social engineering, terwijl ze denken daar juist minder vaak slachtoffer van te worden.

Van het algemeen publiek denkt 71 procent  goede tot uitstekende ‘cybervaardigheden’ te hebben. Daarbij wordt gekeken naar bijvoorbeeld het beheren en beveiligen van wachtwoorden, wifi en clouddiensten.

Vier op de tien mensen zegt over te weinig kennis te beschikken om cybergevaren te bestrijden. 10 procent van het algemene publiek zegt zelfs helemaal geen kennis daarover te hebben. Een kwart van het algemeen publiek zegt bovendien geen backups te maken, veelal omdat ze daar nooit over nagedacht hebben.

Veiligheidsmaatregelen
Opvallend is dat mensen vaak niet bekend zijn met simpele veiligheidsmaatregelen. Zo weet 41 procent van het algemene publiek niets over tweestapsverificatie, tegenover 30 procent van de werkzame bevolking.

Met tweestapsverificatie worden accounts behalve met een wachtwoord ook nog met een tweede code beveiligd, zoals een code die per sms wordt verstuurd of door een app wordt gegenereerd. Steeds meer internetdiensten bieden deze extra beveiliging aan.

Ook weet 39 procent van het algemene publiek niets over VPN-verbindingen, die internetverkeer versleutelen en omleiden via een aparte server. Slechts 23 procent van de werkzame bevolking is daar niet bekend mee.

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden