'Veel Nederlanders onderschatten gevaren op internet'

Deel dit artikel

,

Veel Nederlanders onderschatten de gevaren die ze op internet lopen. Zeven op de tien mensen maakt zich weinig tot zeer weinig zorgen over zijn of haar digitale veiligheid, terwijl 70 procent te maken krijgt met phishing en 40 procent met malware omdat ze zelf slachtoffer zijn of omdat iemand uit hun omgeving dat is.



Veel mensen hebben bovendien nog nooit gehoord van ransomware (53 procent), botnets (63 procent) of social engineering (60 procent), blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de overheidscampagne Alert Online. In totaal werden ruim 2.600 mensen ondervraagd.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil mensen met de jaarlijkse campagne bewuster maken van de gevaren op internet. Tweehonderd partijen zetten zich twee weken lang in om kennis over en vaardigheden voor cyberveiligheid te delen.

Weinig zorgen
Van het algemene publiek zegt 69 procent zich weinig zorgen te maken over cyberveiligheid, terwijl dat vorig jaar nog 47 procent was. Onder de werkzame bevolking maakt 73 procent zich weinig tot zeer weinig zorgen, net iets meer dan vorig jaar (72,5 procent).

De onderzoekers hebben in totaal 2.674 mensen ondervraagd. Daaronder zaten 963 mensen van minstens 13 jaar oud die worden gezien als een afspiegeling van de samenleving. Daarnaast zijn er 1.711 mensen uit de werkzame bevolking ondervraagd.

33 procent van het algemene publiek wordt slachtoffer van social engineering of kent iemand die slachtoffer wordt, terwijl 59 procent van de bevolking de kans op slachtofferschap zeer klein acht. 49 procent maakt zich nauwelijks druk om malware en 57 procent acht de kans op phishing klein, terwijl cybercriminelen juist op die manieren veel slachtoffers maken.

Kennis
Thuis vallen meer slachtoffers van cybercrime dan op het werk. Ook worden hoogopgeleiden vaker slachtoffer van malware, phishing en social engineering, terwijl ze denken daar juist minder vaak slachtoffer van te worden.

Van het algemeen publiek denkt 71 procent  goede tot uitstekende ‘cybervaardigheden’ te hebben. Daarbij wordt gekeken naar bijvoorbeeld het beheren en beveiligen van wachtwoorden, wifi en clouddiensten.

Vier op de tien mensen zegt over te weinig kennis te beschikken om cybergevaren te bestrijden. 10 procent van het algemene publiek zegt zelfs helemaal geen kennis daarover te hebben. Een kwart van het algemeen publiek zegt bovendien geen backups te maken, veelal omdat ze daar nooit over nagedacht hebben.

Veiligheidsmaatregelen
Opvallend is dat mensen vaak niet bekend zijn met simpele veiligheidsmaatregelen. Zo weet 41 procent van het algemene publiek niets over tweestapsverificatie, tegenover 30 procent van de werkzame bevolking.

Met tweestapsverificatie worden accounts behalve met een wachtwoord ook nog met een tweede code beveiligd, zoals een code die per sms wordt verstuurd of door een app wordt gegenereerd. Steeds meer internetdiensten bieden deze extra beveiliging aan.

Ook weet 39 procent van het algemene publiek niets over VPN-verbindingen, die internetverkeer versleutelen en omleiden via een aparte server. Slechts 23 procent van de werkzame bevolking is daar niet bekend mee.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden