Veel mensen missen digitale post van overheid

Deel dit artikel

,

Ruim twee miljoen mensen controleren hun Berichtenbox, voor berichten van de overheid, niet of nauwelijks. En zo missen ze belangrijke berichten over betalingen, wat tot boetes en zelfs tot ernstige financiële problemen kan leiden. 

Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Ombudsman.

Alle Nederlanders van 14 jaar en ouder hebben de digitale brievenbus via mijn.overheid.nl. Daarin kun je berichten ontvangen van overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst, waterschappen en gemeentes.

"Het gaat om belangrijke berichten, beslissingen, beschikkingen, boetes, informatie, brieven", aldus ombudsman Reinier van Zutphen.

Het idee achter de online postbus is dat mensen al hun persoonlijke berichten van de overheid op één veilig punt ontvangen en bewaren. Daarvoor hoef je alleen de Berichtenbox te activeren. 6,6 miljoen mensen hebben dat inmiddels gedaan en krijgen hun overheidspost digitaal.

Problemen
Het systeem levert in de praktijk voor veel Nederlanders problemen op. Een nieuw bericht blijft bij bijna één op de drie gebruikers langer dan een jaar ongelezen. "Het is voor heel veel mensen ingewikkeld om de goede informatie open te maken in hun Berichtenbox," aldus Van Zutphen.

Een ander probleem is dat veel mensen hun Berichtenbox niet koppelen aan hun e-mailadres. Zo'n 17 procent krijgt daardoor geen melding per mail bij nieuwe berichten.

Van Zutphen: "Ja, dan gaat het helemaal mis. En het mag niet misgaan, want daar is het veel te belangrijk voor. Mensen raken in de schulden, zien beslissingen te laat. Het heeft vergaande en ernstige consequenties."

Hij roept de overheid dan ook op om snel in te grijpen. "Vraag wat burgers nodig hebben, en zorg dat die berichten ook gezien worden. Als dat niet gebeurt, haken een heleboel mensen af."

Gebruiksvriendelijker
Om de Berichtenbox echt goed te laten werken, moet er nog veel gebeuren, vindt de ombudsman. Hij roept de overheid op om het systeem veel gebruiksvriendelijker te maken.

Zo zouden burgers niet alleen berichten moeten ontvangen, maar zelf ook aan de overheid moeten kunnen sturen, vindt Van Zutphen. Dat kan nu niet. "Dat vind ik heel raar."

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een reactie weten al het een en ander te doen voor burgers die moeite hebben met digitale communicatie. "Voor wie wel wil, maar niet kan, worden oplossingen gezocht zoals cursussen in bibliotheken."

Het ministerie zegt zich te kunnen vinden in de voorstellen van de Ombudsman en belooft aan de slag gaan met verbeteringen.

Lees ook:

>> Ombudsman doet onderzoek naar digitale postbus mijnOverheid.nl

>> mijnOverheid, wat moet ik ermee?

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden