Van Perslucht schiet Eindhoven naar wereldkampioenschap robotvoetbal

Deel dit artikel

,

Tech United mag zich opnieuw wereldkampioen robotvoetbal noemen. De spannende finale tegen het Portugese CAMBADA, werd met een nipte 1-0 gewonnen.

Het TU/e-team nam in Canada deel aan de WK RoboCup, zowel met voetbalrobots als zorgrobots. Beide ploegen troffen elkaar de afgelopen dagen in Montreal drie keer eerder. Twee van die drie wedstrijden werden beslist in het voordeel van Eindhoven, één keer harkte CAMBADA de winst binnen.

Ook in de finale waren de teams aan elkaar gewaagd. In de eerste helft bleven doelpunten uit en hadden beide partijen te kampen met de nodige hardwareproblemen. Aan Nederlandse zijde kwam onder andere speler Van Perslucht maar moeilijk op gang; zo bleef de robot meermaals doelloos rondjes draaien.

Na een langere rust dan gebruikelijk (op verzoek van CAMBADA, dat tot lichte ergernis van de TU/e'ers veel tijd nam voor diverse aanpassingen aan zijn robots) viel al in de eerste minuut van de tweede helft de eerste en enige goal van de wedstrijd. Dit met dank aan eerdergenoemde sterspeler Van Perslucht, inmiddels uitgecirkeld, die de bal middels een fraai lange-afstandsschot strak in een hoek van het Portugese doel werkte.

Spanning
Wouter Kuijpers, als teamleider Middle Size League de 'bondscoach' van de ploeg van Tech United, blikt na afloop met presenator Lieven Scheire terug op "niet de mooiste wedstrijd" van het toernooi. Of beide ploegen wellicht net teveel hadden willen veranderen, vlak voor de finale? Kuijpers vindt van niet: "Ik denk dat we op de juiste aspecten gefocust hebben. Maar het is echt Murphy's Law: dan sta je in de finale en gaat er opeens van alles mis. Alsof de robots de spanning voelden."

Hij is zeer te spreken over de tegenstand van CAMBADA gedurende het hele toernooi. "Portugal heeft de laatste jaren grote sprongen gemaakt en ook dit jaar mooie stappen gezet." Een paar meter verderop wordt Oranje-keeper Van Sleutelen intussen op de schouders genomen. Kuijpers: "Hij heeft veel vaker in actie moeten komen dan gepland en ons meermaals gered."

De robots krijgen volgens een lachende Kuijpers na de eindstrijd "misschien nog wel een oliebadje ter ontspanning". Daarna worden ze direct terug op het vliegtuig richting Nederland gezet; het team volgt zaterdag.

Vierde wereldtitel
Tech United speelde donderdag zijn elfde voetbalfinale op rij op een WK. Drie van de voorgaande tien finales wist het team te winnen, voor het laatst in 2016. Vorig jaar moesten Van der Tandwiel, Frank de Moer, Zessi en hun ploeggenoten in het Japanse Nagoya nog genoegen nemen met zilver.

In de @Home-league, gericht op robots die mensen thuis of in de zorg kunnen helpen, behaalde Tech United-robot AMIGO dit WK de derde plek.

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden