Tweede waterstofpilot voor verwarming woonhuizen van start

Deel dit artikel

,

Er komt een tweede proefproject waarbij waterstof gebruikt wordt voor de verwarming van woonhuizen. Het gaat om een proefproject van netbeheerder Enexis met 33 huurwoningen in Wagenborgen. Bij dit proefproject wordt een deel van het bestaande gasnet gebruikt om waterstofgas aan te voeren naar de woonhuizen. In november 2022 werd al groen licht gegeven voor een vergelijkbaar project van netbeheerder Liander in een woonwijk in Lochem.

Bij het project in Wagenborgen worden, anders dan bij de eerste pilot, de woningen uitgerust met een hybride warmtepomp. Daarnaast is de omvang groter en de looptijd langer (totale duur 10 jaar).

Voor huishoudens die meedoen aan het project is de prijs van waterstof gelijk aan die van aardgas. Omdat de huizen voorafgaand aan de pilot extra zijn geïsoleerd en zijn voorzien van een nieuwe hybride warmtepomp zullen de energiekosten voor bewoners naar verwachting omlaaggaan. Tijdens de pilot blijft een parallel gasnetwerk beschikbaar voor huishoudens die niet meedoen. Deelnemers hebben daardoor de mogelijkheid om te stoppen met de pilot en terug te gaan naar aardgas.

Waterstof gaat naar verwachting in de toekomst een belangrijke rol spelen in een duurzame energievoorziening – bijvoorbeeld in de industrie – maar het is nog onzeker welke rol waterstof bij de verwarming van (bepaalde typen) woningen kan gaan spelen. Met deze pilotprojecten met waterstof kunnen netbeheerders en energieleveranciers vooruitlopend op nieuwe wetgeving ervaring op doen, zodat meer duidelijk wordt over de technische mogelijkheden van gebruik van waterstof voor de verwarming van huizen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden