Actie banner

Tweede Kamer akkoord met nieuwe aftapwet

Deel dit artikel

,

De Tweede Kamer heeft dinsdag zijn goedkeuring gegeven aan een wetsvoorstel dat meer bevoegdheden geeft aan de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. De 'aftapwet' maakt het mogelijk om grootschalig en ongericht internetverkeer te verzamelen en te doorzoeken.

Tijdens een debat over het voorstel bleek vorige week al dat een ruime Kamermeerderheid het voorstel steunt, al was er vanuit de oppositie veel kritiek op de privacygevolgen van de aftapwet.

Ook de Raad van State, Autoriteit Persoonsgegevens en Raad voor de Rechtspraak vonden dat het toezicht op de inzet van de bevoegdheden in het voorstel onvoldoende wordt geregeld, en dat verzamelde gegevens te lang kunnen worden bewaard.

Uiteindelijk stemden VVD, PvdA, PVV, CDA, ChristenUnie en 50Plus allemaal voor het voorstel.

Amendementen
D66 en GroenLinks dienden tientallen amendementen in om het wetsvoorstel nog aan te passen, maar die werden nagenoeg allemaal verworpen.

Wel riep een meerderheid van de Kamer het kabinet op om te zorgen voor extra budget voor de toezichthouders TIB en CTIVD, die vooraf en achteraf de inzet van de aftapbevoegdheid in de gaten houden.

Als de Eerste Kamerfracties net zo stemmen als hun collega's in de Tweede Kamer, zal de wet ook daar een meerderheid halen. Vermoedelijk zal de aftapwet in de komende maanden op de agenda van de Senaat komen te staan.

Lees ook: Geheime diensten krijgen meer aftapbevoegdheden

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden