'Tot 90 dagen per jaar zonder extra kosten roaming binnen EU'

Deel dit artikel

,

Providers mogen vanaf 15 juni volgend jaar geen extra kosten in rekening brengen voor roaming in EU-lidstaten. Roaming in de EU is dan tot negentig dagen per jaar even duur als in Nederland.

Dat staat in een conceptdocument van de Europese Commissie voor de nieuwe roamingregels in de EU. Het is voor het eerst dat er details naar buiten komen over het zogenoemde eerlijk gebruik voor dataroaming.

Roaming is de term voor wanneer een klant van provider A in het buitenland het netwerk van provider B gaat gebruiken. Provider A moet dan kosten betalen aan provider B en rekent die kosten door aan de klant. Daardoor is mobiel gebruik in het buitenland altijd duurder geweest.

Providers kunnen in specifieke gevallen en in bijzondere omstandigheden de nationale toezichthouder vragen of er extra kosten voor internetgebruik in rekening kunnen worden gebracht.

Ook is het zo dat er sprake is van een nieuwe situatie als iemand langer dan negentig dagen per jaar of langer dan dertig dagen achtereen in het buitenland is. Dan wordt het gezien als een vast verblijf in het buitenland.

Misbruik tegengaan
De EU wil op die manier misbruik van de regels voorkomen. Zo is het voor mensen niet mogelijk om een SIM-kaart te kopen in een land waar de abonnementskosten laag zijn, om vervolgens de dienst thuis te gebruiken.

Gebruikers kunnen in het buitenland tegen hetzelfde tarief data gebruiken. Als er sprake is van een bundel, dan kan de provider bij overschrijding wel extra kosten in rekening brengen, zolang die niet hoger zijn dan de Europese limiet.

Limiet
De Commissie stelt voor om de limiet te leggen op 5 eurocent per minuut, 1 cent per sms en 0,85 cent per MB. Het Europees Parlement en de lidstaten (de Europese Raad) moeten zich daar nog over buigen.

Het conceptdocument wordt besproken met de Europese waakhonden voor electronische communicatie (BEREC). De regels kunnen in december worden ingesteld.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden