Tool voor Pegasus-spyware gelanceerd

Deel dit artikel

,

Terwijl er steeds meer bekend wordt over de omvang van het Pegasus-spyware schandaal, hebben onderzoekers van Amnesty International een speciale tool gelanceerd die kan controleren of ook jouw eigen smartphone gehackt is.

Deze week maakte een consortium van zestien internationale en gerenommeerde kranten bekend dat de Israëlische NSO Group spyware heeft ontwikkeld en verkocht aan verschillende overheden, waarmee politici, journalisten, activisten en advocaten in de gaten kunnen worden gehouden. Onder de zestig klanten in veertig landen waaraan de spyware geleverd is, zijn veel autoritaire regimes die er hun kritische burgers mee kunnen bespioneren. In Europa is Hongarije een van de afnemers en daarnaast staan onder andere India, Saudi-Arabië, Mexico en Marokko op de klantenlijst.

De Pegasus-spyware is verspreid via linkjes in berichtenapps als sms, WhatsApp en iMessage. Maar de software is ook geplant via zogenaamde ‘Zero Click-exploits’, kwetsbaarheden op de telefoon waarvoor de gebruiker helemaal niets hoeft aan te klikken. Eenmaal geïnstalleerd geeft de malware de bespieder toegang tot de contactenlijst, e-mail en berichten tot foto’s en video’s aan toe. Bovendien kan de Pegasus-software op afstand de camera en microfoon inschakelen, waardoor de telefoon een spionagemiddel-op-afroep wordt. In repressieve landen waar de mensenrechten en persvrijheid onder druk staan, is dit op zijn minst een intimiderende methode.

 119489193 peg

'Terroristen en pedofielen'
Tot nu toe zijn de namen van 180 journalisten bekend die slachtoffer zijn geworden van de spyware. Zij werken bij nationale media in de betrokken landen, maar ook bij grote namen als The New York Times en Reuters. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft echter samen met de Franse organisatie Forbidden Stories een lijst aangeleverd met daarop 50.000 telefoonnummers van mensen die op het vizier van de afnemende landen zouden staan. Vandaag werd bekend dat in Frankrijk een justitieel onderzoek is gestart naar spionageactiviteiten van de Marokkaanse overheid, die zelf overigens alle beschuldigingen ontkent.
Amazon Web Services stopte maandag, een dag nadat het nieuws bekend werd, met de hosting van alle NSO Group-activiteiten en -accounts. 

Het bedrijf NSO Group zelf verklaart intussen niets fout te hebben gedaan. Het bedrijf levert naar eigen zeggen software aan gerespecteerde overheden en inlichtingendiensten die deze gebruiken in hun ‘legitieme strijd’ tegen criminelen en terroristen. De software, zegt het bedrijf, wordt bovendien gebruikt om pedofielennetwerken en drugsbendes te ontmantelen en vermiste kinderen op te sporen. Volgens de NSO Group bevat het verhaal van Amnesty International en journalistencollectief Forbidden Stories “valse aannames en zelf gefabriceerde complottheorieën”.

Controleer het zelf!
Het Pegasus-schandaal zal zich de komende tijd ongetwijfeld als een olievlek verspreiden naarmate er meer details bekend worden. Ondertussen heeft Amnesty International een tool ontwikkeld waarmee elke bezitter van een Android- of Apple-smartphone kan controleren of zijn telefoon schoon is. Deze Mobile Verification Toolkit (MVT) is op Github gepubliceerd. Meer informatie over de toolkit vind je hier. Er wordt wel bij gezegd dat enige kennis van commandoregels van pas komt bij deze tool, en dat in een later stadium hopelijk een wat gebruiksvriendelijkere versie beschikbaar zal komen.

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden