Banner fotowedstrijd scheurkalender

Tiener had toegang tot Amerikaanse inlichtingendiensten

Deel dit artikel

,

Een lid van de groep Crackas With Attitude heeft ingebroken op diverse accounts van James Clapper, hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Hij zou onder andere toegang hebben gehad tot de e-mail van Clapper en zijn vrouw, en was in staat telefoonoproepen door te schakelen.

Volgens Motherboard gaat het bij de actie om dezelfde tieners die eerder toegang verkregen tot de e-mail van CIA-directeur John Brennan. Een lid van de groep, Cracka genaamd, claimt nu toegang te hebben gehad tot diverse accounts van Clapper, waaronder zijn persoonlijke e-mail en telefoon. Ook zou hij toegang hebben gehad tot de Yahoo-e-mail van Clappers vrouw.

Cracka zegt verder alle oproepen naar het telefoonnummer van Clapper doorgeschakeld te hebben naar een nummer van de Free Palestine Movement. Dit is een organisatie die zich inzet voor de mensenrechten van Palestijnen. Toen een Motherboard-journalist het nummer van Clapper belde, bleek dit inderdaad te zijn doorgeschakeld.

Een woordvoerder van het departement van Clapper heeft de hack tegenover Motherboard bevestigd. Volgens beveiligingsexpert Michael Adams zou het daarbij meer gaan om social engineering dan om een echte hack. 'Elke serieuze hack begint echter met social engineering', laat hij verder aan Motherboard weten. Hij voegt daaraan toe dat het 'waanzinnig' is, dat Clappers adres en telefoonnummer via Google te vinden waren. Cracka stelde dat hij de actie had uitgevoerd, 'omdat er mensen zijn die weten wat de overheid doet en het er niet mee eens zijn'.