Actie banner

Tablet stoot desktop van de troon

Deel dit artikel

,

In 2015 waren er voor het eerst meer huishoudens met een tablet dan met een desktopcomputer. Ook buitenshuis gaan steeds meer mensen online. Dat meldt CBS.

De tablet is in steeds meer huishoudens te vinden. Had in 2013 nog 39 procent een tablet; in 2015 was dit al 58 procent. Daarmee verdringt de tablet de desktopcomputer in huis, die bij de helft aanwezig is. De smartphone is inmiddels te vinden in 73 procent van de Nederlandse huishoudens, inmiddels ook net iets vaker dan een laptop. De desktop heeft de afgelopen jaren terrein verloren, tablets en smartphones rukken op. Inmiddels gebruikt ook 23 procent van de 65-plussers daarvoor een smartphone.

Buitenshuis vooral met smartphone online
Voor internet op andere plekken dan thuis of op het werk is de smartphone veruit het populairst. In 2015 gebruikte 67 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder een smartphone voor mobiel internet, in 2012 was dat nog 40 procent. Ook de tablet en laptop worden steeds meer onderweg gebruikt. Een kwart van de mensen gebruikt deze devices voor mobiel internet. De tablet lijkt daarbij ook langzaam de laptop voorbij te streven.

Vooral meer 45-plussers mobiel online
Vooral 45-plussers maken de laatste jaren steeds meer gebruik van mobiel internet. Was in 2012 41 procent van de 45- tot 65-jarigen mobiel online; vorig jaar was dat gestegen tot 71 procent. Bij 65-plussers steeg het van 11 naar 31 procent. Onder de 45 jaar is nu bijna negen op de tien mensen wel eens mobiel online.

De smartphone wordt in alle leeftijdsgroepen het meest gebruikt. In 2015 was dit ook onder 65-plussers het meest gebruikte apparaat: 23 procent. Zij zijn daarnaast vaker mobiel online met een tablet in plaats van met een laptop. De laptop wint het alleen bij de 12- tot 25-jarigen nog van de tablet.

Meer informatie over het ICT-gebruik van personen, huishoudens en bedrijven vind je in het rapport van het CBS.

Lees ook: Meer 50-plussers hebben smartphone

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden