Straling 5G geen reden tot zorg volgens Agentschap Telecom

Deel dit artikel

,

Toezichthouder Agentschap Telecom heeft metingen genomen van de locaties waar 5G getest wordt. Er zijn geen problemen gevonden, maar het blijft wel verstandig om op te blijven letten.

Agentschap Telecom
Het Agentschap Telecom houdt toezicht op het frequentiegebruik van radio en televisie, telefonie en zendapparatuur. Daarnaast houdt het Agentschap, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, ook toezicht op internet.

Zorgen
De samenleving maakt zich nu al een lange tijd zorgen over de komst van het nieuwe mobiele netwerk. Zo waren er bijvoorbeeld in september demonstraties in Den Haag die de aanleg wilden tegenhouden uit angst om ziek te worden van de straling. De NOS heeft een artikel waarin deskundigen uitleggen hoe die zorgen begrijpelijk zijn maar onterecht.

Steekproeven
Het Agentschap Telecom heeft steekproefsgewijs controles gedaan op vijf van de vijftien testlocaties voor het 5G-netwerk. Samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de toezichthouder zijn onderzoeksrapport uitgebracht, met als belangrijkste conclusie dat er geen problemen waren met de straling van 5G en dus geen reden tot zorg.

Verandering
Het rapport zegt wel dat het belangrijk is om een vinger aan de pols te houden. Er zullen namelijk meer antennes gebouwd worden in Nederland en de hoeveelheid consumenten die 5G gaat gebruiken, zal alleen maar toenemen. Hierdoor kan de situatie met de straling veranderen.

70 metingen
De metingen die nu gedaan zijn, worden gezien als startpunt. Er zullen in de toekomst regelmatig meer metingen worden gedaan zodat eventuele veranderingen goed in de gaten gehouden kunnen worden. Er zijn in totaal 70 metingen gepland, niet alleen voor 5G maar ook voor 2G, 3G en 4G.

Limiet
Voor 5G gelden dezelfde regels als voor het huidige 4G. Dit betekent dat de straling van zowel 4G als 5G tien keer lager moet zijn dan de vastgestelde limiet. Daarbij is die limiet vastgestelde zelf nog eens 50 keer lager dan de grens tussen schadelijk en niet-schadelijk.

Lees meer
>> 5G netwerk in Nederland

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden