'Spraakassistenten bevestigen vooroordelen tegen vrouwen'

Deel dit artikel

,

Slimme speakers als Siri en Alexa bevestigen vooroordelen tegen vrouwen door onderdanig en soms zelfs ronduit flirterig gedrag. Dat stelt UNESCO in een rapport dat recent verscheen.

Het rapport met de titel ‘I’d blush if I could’ – naar de standaardreactie van Apples virtuele assistent Siri op beledigingen door gebruikers – stelt allereerst de vraag waarom deze assistenten altijd vrouwennamen dragen zoals Siri en Alexa, en vervolgens waarom zij altijd onderdanig gedrag vertonen.

Volgens deze VN-organisatie, die zich bezighoudt met onderwijs, cultuur en wetenschap, is een belangrijke oorzaak dat er (te) weinig vrouwen werken in de teams die dergelijke diensten en technologieën ontwikkelen.

Op het moment zijn vrouwen extreem ondervertegenwoordigd in teams die AI-tools ontwikkelen: slechts twaalf procent van de AI-onderzoekers en zes procent van de softwareontwikkelaars is vrouw en vrouwen zijn 13 keer minder vaak indiener van ICT-gerelateerde octrooien.

Aanbevelingen
In het onderzoek worden verschillende aanbevelingen gedaan, waaronder advies om te voorkomen dat digitale assistenten standaard vrouwelijk gemaakt worden. Bovendien zouden ze geprogrammeerd moeten worden om gender-gebaseerde beledigingen en beledigende taal te ontmoedigen. En gezien de explosieve groei van stemassistenten, is er een dringende noodzaak om te zorgen dat meer vrouwen en meisjes sterke digitale vaardigheden ontwikkelen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden