Sony introduceert Spatial Reality Display

Deel dit artikel

,

Sony heeft een 3D-computerscherm gelanceerd, dat de ogen van de kijker volgt en de objecten op het scherm aan die kijkrichting aanpast. Het 15,6 inch grote Spatial Reality Display is vooral geschikt voor ontwerpers.

Graphic liggend

Bovenin het scherm heeft Sony een sensor geplaatst, die de pupillen volgt en objecten op het scherm in real-time laat meebewegen. Door je hoofd naar links en rechts of van boven naar beneden te bewegen, kun je het object daardoor van meerdere kanten bekijken. Sony zegt hiervoor een speciaal algoritme te hebben ontwikkeld dat ervoor zorgt dat er geen waarneembare vertraging optreedt, voor een vloeiende 3D-beleving. Bovendien worden de beelden op het lcd-scherm apart naar het linker- en rechteroog vertaald, waardoor een stereoscopisch effect ontstaat en de kijker geen 3D-bril nodig heeft.

Wel kan het Spatial Reality Display maar één paar ogen volgen, dus samen kijken zit er voorlopig niet in. De kijker moet zich tussen de 30 en 75 centimeter afstand van het scherm bevinden en mag zijn hoofd maximaal 25 graden naar links en rechts, 20 graden omhoog en 40 graden omlaag bewegen om het 3D-effect vast te houden. Het computerscherm is dan ook niet gericht op gewone consumenten of gamers. Vooral productontwerpers, architecten en dergelijke zullen hier de meerwaarde van inzien.

Rekenkracht
Het 15,6 lcd-scherm heeft een resolutie van 3840 bij 2160 pixels, waarbij de pixels tegen de randen aan worden afgedekt om het 3D-effect te versterken. Het contrast is 1400:1, de maximale helderheid 500 nits en hij heeft een hdmi- en een usb-c-ingang. Het bijna 5 kg wegende Spatial Reality Display vraagt uiteraard flink wat rekenkracht van de computer. Sony raadt minimaal een Intel Core i7-9700K-processor aan en een Nvidia GeForce RTX 2070 Super grafische kaart.

SRD scherm

Het computerscherm komt in november uit, maar het is nog niet bekend of het ook in Nederland geleverd gaat worden. De prijs is 5000 dollar, omgerekend circa € 4260,-

Klik hier voor Sony’s demonstratiefilmpje.

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden