SOMI start massa-aanvraag persoonsgegevens

Deel dit artikel

,

De Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) heeft deze week “de grootste Europese collectieve aanvraag” van persoonsgegevens ingediend bij Zoom, TikTok en Palantir. SOMI vermoedt schending van de AVG-regels bij deze drie techbedrijven.

SOMI heeft de persoonsgegevens opgevraagd namens 65.000 deelnemers die zich voor deze actie hadden ingeschreven. Videobeldienst Zoom, het sociale platform TikTok en gegevensanalysebedrijf Palantir verwerken persoonsgegevens van miljoenen Europese burgers en moeten dan ook aan de Europese AVG-richtlijnen voldoen. Een van die richtlijnen is dat gebruikers recht hebben op inzage in de gegevens die over hen worden opgeslagen. Deze bedrijven zijn uitgekozen, omdat de stichting vermoedt dat ze zich hier niet aan de AVG houden.

De drie bedrijven moeten, in overeenstemming met de richtlijnen, nu binnen een maand voldoen aan het verzoek om inzage in de persoonsgegevens. Wanneer ze daar niet aan meewerken of onvolledige gegevens overhandigen, wil SOMI verdere juridische stappen ondernemen. Dat kan aangifte bij de Autoriteit Persoonsgegevens zijn.

Privacy-voorvechter
“Weet u eigenlijk wel welke informatie er over u bewaard wordt? Uw locaties, persoonlijkheid, uw voorkeuren en favorieten. Maar ook uw auto, uw inkomen, uw gezondheid, politieke voorkeur. Zelfs uw huisgenoten of huisdieren”, zo stelt de Stichting Onderzoek Marktinformatie op haar website. De non-profit organisatie stelt zich op als privacy-voorvechter en voert vaker collectieve acties uit. Kortgeleden startte de stichting nog een massaclaim tegen TikTiok vanwege “het illegaal en verzamelen en doorverkopen” van gegevens van minderjarigen, een actie die trouwens losstaat van deze AVG-aanvraag.

Persoonsgegevens-app
SOMI vindt niet alleen dat veel techbedrijven slordig omgaan met gebruikersdata, maar ook dat ze die op ondoorzichtige manier aanleveren wanneer daarom gevraagd wordt. De stichting heeft daarom een app gelanceerd voor Android en iOS, die opgevraagde persoonsgegevens volgens privacywetgeving inzichtelijk maakt. De aangeleverde data worden volgens SOMI overzichtelijk gepresenteerd, zodat consumenten begrijpen welke data van hen zijn opgeslagen, hoe die worden gebruikt en hoe ze de informatie kunnen laten aanpassen of verwijderen.

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden