Banner fotowedstrijd scheurkalender

Slimme KPN-watertaxi moet autonoom gaan varen

Deel dit artikel

,

Watertaxi (c) KPN

KPN heeft sinds een week een watertaxi waarmee over de Rotterdamse Maas gevaren wordt. Nu nog met een kapitein, maar op termijn moet de boot autonoom gaan varen, met behulp van het netwerk van KPN.

Het is niet zomaar een boot, maar een innovatief project waarbij de watertaxi op termijn door middel van AI (Artificial Intelligence, kunstmatige intelligentie) en IoT (Internet of Things) volledig autonoom moet gaan varen.

De watertaxi is uitgerust met hoogwaardige technologie die alle manoeuvres van de watertaxi op de Nieuwe Maas gedurende een langere periode registreert en analyseert. Doel is om over enkele jaren volledig autonoom te kunnen varen en op bepaalde trajecten zelf veilig de weg over de rivier te vinden.

In de huidige fase van dit traject zullen de verzamelde data al een belangrijke bijdrage leveren aan het veiliger maken van het vervoer over water in Rotterdam. Twee technologische innovaties komen hier samen: AI en IoT. KPN levert connectiviteit – en IoT- en dataplatformen en werkt samen met verschillende partners waaronder de gemeente Rotterdam, eigenaar van de Watertaxi Rotterdam Spring Holding en Captain AI, een startup die software ontwikkelt om veilig en autonoom varen mogelijk te maken.

Passagiers kunnen gewoon gebruik maken van deze watertaxi, die – mét bestuurder – meevaart op de bestaande routes en die daardoor steeds ‘slimmer’ wordt. De watertaxi is te herkennen aan het KPN-logo op de boot.

>> TU Delft opent onderzoekslab voor zelfvarende schepen

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden