Samsung investeert 17 miljard in nieuwe chipfabriek

Deel dit artikel

,

De Koreaanse elektronicagigant Samsung gaat in de VS een nieuwe chipfabriek bouwen. Deze halfgeleiderfabriek in de staat Texas moet helpen om het wereldwijde tekort aan chips terug te dringen.

Met de nieuwe fabriek is een bedrag van 17 miljard dollar gemoeid en hiermee is dit volgens Samsung de grootste investering die het bedrijf ooit in de VS heeft gedaan. In de tweede helft van 2024 moet de chipfabriek operationeel zijn. De chips die daar worden geproduceerd, zullen worden gebruikt voor smartphones, het 5G-netwerk, high-performance computing (HPC) en kunstmatige intelligentie (AI).

samsung exynos chip

Minder afhankelijk
In totaal wil Samsung de komende jaren 52 miljard gaan investeren in de VS. Het grote doel is om minder afhankelijk te worden van de chipproductie in Azië, die voorlopig nog achterblijft bij de enorme vraag. Meerdere sectoren zoals de auto-, maar ook de computerindustrie, schroeven noodgedwongen hun productie terug vanwege het gebrek aan geavanceerde chips. Samsung gaat overigens niet alleen voor zijn eigen elektronica-producten produceren vanuit deze nieuwe fabriek. Onder andere Google en Nvidia zullen tot de afnemers horen.

Als voornaamste reden voor de locatie is dat dat Samsung al een andere fabriek in de buurt heeft in Texas, namelijk in Austin, zo’n 25 kilometer verderop. Daarnaast hebben belastingvoordelen in de Amerikaanse staat een belangrijke rol gespeeld. De chipfabriek levert volgens Samsung directe werkgelegenheid op voor ruim tweeduizend mensen en moet daarnaast voor duizenden extra banen bij toeleveringsbedrijven zorgen.

Europese ambities
Ook de Europese Unie wil graag de chipproductie versterken. Waar de EU in de jaren negentig van de vorige eeuw nog ruim 40 procent van alle chips produceerde, komt nu nog maar 10 procent van de totale productie uit Europa. Het streven van de EU is om het huidige aantal in de komende negen jaar te verdubbelen. 

 

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden