Robots handelen bagage af op vliegveld Rotterdam

Deel dit artikel

,

Een primeur op Rotterdam The Hague Airport: hier is een proef gestart met een volledig geautomatiseerd bagage-afhandelingssysteem: rijdende robots zorgen ervoor dat alle koffers worden gesorteerd en bij het juiste vliegtuig aankomen.

De rijdende robots zijn ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Vanderlande. Elke robot vervoert één koffer en kiest daarbij de meest optimale route over het vliegveld. "Normaal wordt de bagage met transportbanden getransporteerd en met machines gesorteerd", legt Koen Evers van Vanderlande uit aan Omroep West. "Op Rotterdam The Hague Airport gaan we dat nu dus doen met autonome karren, die zelfstandig hun weg vinden en zo de koffers transporteren en sorteren." Het moet er onder andere voor zorgen dat er minder koffers kwijtraken.

Het vliegveld heeft verschillende redenen om over te stappen op de robots. Naast efficiëntie en een verminderd energieverbruik, vindt het vliegveld het ook belangrijk om te innoveren. De robotkarren worden opgeladen met groene stroom die op het vliegveld wordt opgewekt met zonnecellen.

Een groot voordeel voor de reiziger is dat de robots ervoor zorgen dat er minder koffers kwijtraken. Dat geldt wel alleen voor bagage die je incheckt op Rotterdam The Hague Airport en dus niet wanneer je weer terugkomt op het vliegveld.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden