Robot breekt eigen record oplossen Rubiks kubus

Deel dit artikel

,

Een robot van Duitse chipmaker Infeon heeft zijn eigen record voor het oplossen van een Rubiks kubus verbroken. De Sub1 Reloaded van Infineon loste de kubus in 0,637 seconden op, meldt de chipmaker. Daarmee verslaat de robot zijn eigen record uit januari, toen dezelfde machine in 0,887 seconden een kubus oploste.

De robot is ondertussen van een nieuwe processor voorzien. De chip is gemaakt om ontwikkelingen in technologie voor zelfrijdende auto's te laten zien.

Die gebruiken dezelfde chips en speciale camera's om in fracties van seconden situaties te analyseren en beslissingen te maken. In het geval van deze robot gaat dat om het bekijken en zo snel mogelijk oplossen van een Rubiks kubus.


De kubus wordt daarbij in een willekeurige volgorde in startpositie in de zes draaiarmen van de robot gezet. Daarna krijgen de camera's zicht en wordt de kubus zo snel mogelijk opgelost.

Wrijvingsarme kubus
Om alles zo snel mogelijk te laten verlopen is een speciale Rubiks kubus gebruikt, die minder wrijving heeft dan de originele kubus. Die kubus is goedgekeurd door The World Cube Association, de organisatie die de regels rond Rubiks kubus-wedstrijden opstelt.

Het menselijke record voor het oplossen van een Rubiks kubus werd maandag behaald door de 20-jarige Mats Valk uit Amstelveen. Hij loste de puzzel binnen 4,74 seconden op.

Het record van de robot geldt overigens niet als officieel wereldrecord, omdat de Guinness World Record-organisatie niet aanwezig was. Infineon kan wel alsnog bewijs van de recordpoging naar Guinness sturen.

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden