Review iPhone Xr

Deel dit artikel

,

De in zes kleuren leverbare iPhone Xr is met zijn prijskaartje van € 859 maar liefst € 300 goedkoper dan de iPhones Xs. Het is dan ook op dit moment de meest verkochte iPhone. Hoe bevalt deze smartphone in de praktijk?

Hoe bevalt de goedkoopste nieuwe iPhone?
Door Bert van Dijk, HCC!apple

Na de iPhone X gebruik ik nu al weer enkele weken Apples nieuwste iPhone Xr. Het lcd-scherm van de iPhone Xr is met 6,1 inch groter dan het scherm van de iPhone 8 Plus, maar is dankzij de kleinere buitenafmetingen toch gemakkelijker met één hand vast te houden. In het dagelijks gebruik is ook de 2,5 uur langere accuduur erg prettig. Een upgrade die je zeker moet overwegen, is om voor een meerprijs van € 60 de opslagruimte met 64 GB te verhogen tot 128 GB.

Een iets rondlopend lcd-scherm
Om de iPhone Xr zoveel goedkoper te maken, heeft Apple in plaats van een oled-scherm een lcd-scherm gebruikt. Bijzonder aan het scherm van de iPhone Xr zijn ook de rondlopende en iets dikkere randen. Omdat lcd-schermen minder buigbaar zijn, is dit best een knappe prestatie. Bijkomend voordeel van een lcd-scherm is dat je bij reparatie een stuk goedkoper uit bent. Omdat de achterkant van de iPhone Xr ook van glas is gemaakt, is een goed hoesje erg belangrijk om dergelijke dure reparaties te voorkomen.

Bij het vergelijken van de schermen blijken de kleuren van de iPhone Xr nauwelijks minder te zijn, maar het lcd-scherm is in de hoogste stand wel minder fel. Het grotere scherm heeft ook geen fullHD-resolutie maar dat geeft eigenlijk niets omdat je zelfs van heel dichtbij de beeldpunten niet kunt zien. Gamers zullen kunnen waarderen dat de grafische prestaties bijna verdubbeld zijn, omdat de iPhone Xr met dezelfde snelle A12 bionic processor veel minder beeldpunten hoeft aan te sturen.

Betere foto’s bij weinig licht
Met de nieuwste iPhones maak je beter belichte foto’s. Met de nieuwe smart HDR-functie worden meerdere verschillend belichte opnames tot één foto gecombineerd, waarop je tegelijk veel details kunt zien in de lichte en donkere delen. Omdat de Iphone Xr aan de achterkant maar één lichtgevoelige groothoeklens heeft, maak je er bij weinig licht zelfs beter belichte foto’s mee dan met de duurste iPhones! Door softwarematige intelligentie kun je op de iPhone Xr ook foto’s maken waarbij alleen de persoon scherp wordt weergegeven en de achtergrond niet afleidt. Bij dieren werkt deze functie alleen als je gebruikt maakt van de speciale foto-app Halide.

Overige verschillen
De rand van de iPhone Xr is niet van staal, maar van aluminium wat lichter is en minder gevoelig voor krassen. Andere kleine verschillen zijn een iets kleiner werkgeheugen, een minder hoge downloadsnelheid en geen drukgevoelig 3D-touchscherm. In plaats van drukken werkt de iPhone Xr in het snelmenu met langer vasthouden. Apple heeft beloofd dit in een volgende release verder uit te breiden zodat je dan waarschijnlijk een preview te zien krijgt als je een link iets langer vasthoudt.

Dit zijn eigenlijk allemaal punten waar je in de praktijk niet zo veel van merkt.
Wat je wel elke dag merkt, is de lange accuduur en het grotere scherm. Om die redenen bevalt de iPhone Xr zo goed, dat in ons gezin al een tweede iPhone Xr besteld is.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden