Quantumcomputer die werkt met ionen gedemonstreerd

Deel dit artikel

,

Onderzoekers hebben een nieuw soort quantumcomputer gedemonstreerd. Het apparaat is volgens de Amerikaanse wetenschappers een stuk flexibeler dan eerdere ontwerpen.

De quantumcomputer is volledig programmeerbaar en bevat vijf 'qubits', schrijven de onderzoekers van de universiteit van Maryland in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Het apparaat werkt met "gevangen" ionen die door lasers kunnen worden gemanipuleerd, in een speciale constructie. In tegenstelling tot eerdere kwantumcomputers, die soms meer dan vijf qubits hebben, maar beperkt zijn qua functionaliteit, maakt het nieuwe systeem het uitvoeren van meer verschillende soorten algoritmes mogelijk.

Theorieën
Over kwantumcomputers bestaan al lang theorieën, maar de machines zijn moeilijk in het echt werkend te krijgen. Met een goed werkende kwantumcomputer zouden sommige berekeningen veel sneller kunnen worden uitgevoerd, waardoor onder meer hedendaagse beveiligingsstandaarden gekraakt zouden kunnen worden.

De computers werken met 'qubits', die eigenschappen van de quantumfysica gebruiken. Zo kunnen ze niet alleen een nul of een één als waarde hebben, zoals bits in normale computers, maar kunnen ze ook in een 'superpositie' komen waarin ze zowel een nul als een één zijn.

Programmeerbaar
De Amerikaanse kwantumcomputer kan een aantal verschillende algoritmes in de meeste gevallen succesvol uitvoeren. Maar het apparaat maakt ook nog fouten en kan ingewikkelde taken nog niet aan.

"Ons exeriment brengt quantumbits van een hoge kwaliteit naar een hoger functionaliteitsniveau door ze programmeerbaar en configureerbaar in software te maken", zegt onderzoeker Christopher Monroe.

Volgens de wetenschappers moet het in de toekomst mogelijk worden om meerdere modules van de computer aan elkaar te koppelen, waardoor een machine met tot wel 100 qubits ontstaat.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden