Stap samen met HCC in de digitale wereld! en kies je welkomstcadeau

Politie en OM nog te weinig bezig met internetcriminaliteit

Deel dit artikel

,

Politie en justitie besteden steeds steeds meer aandacht aan het opsporen en vervolgen van internetcriminelen, maar nog niet zoveel als was afgesproken.

Het OM behandelde vorig jaar 171 cybercrimezaken, bijna vijftig meer dan een jaar eerder, staat in het jaarrapport van het Openbaar Ministerie.

Afgesproken was dat het OM 190 zaken op het gebied van internetcriminaliteit zou behandelen, dus de norm is niet gehaald. "Dat heeft te maken met het feit dat de politie en OM nog bezig zijn met een noodzakelijke inhaalslag op het vlak van expertise en capaciteit op dit terrein", concludeert het Openbaar Ministerie.

Achterstand
Het is al langer bekend dat de politie een achterstand heeft weg te werken. Er zijn speciale cyberteams opgericht en de politie probeert onder meer met een online game rechercheurs te werven.

In het jaarrapport worden ook enkele successen genoemd. Zo staat staat het OM stil bij een zaak waarin criminelen tienduizenden versleutelde Blackberry's verkochten. Het dataverkeer was voor justitie onzichtbaar doordat gebruik gemaakt werd van eigen computerservers in Nederland en Canada, die alle communicatie versleutelden. Ook waren vaak de microfoon en camera uit het toestel gehaald, zodat niemand ze kon afluisteren.

Het OM kwam de telefoons op het spoor, doordat bij liquidatiezaken opvallend vaak telefoons met versleuteling gevonden werden. Uiteindelijk werd het netwerk in april vorig jaar door het OM offline gehaald.

Bewijsmateriaal
Op de servers staan 3,6 miljoen versleutelde berichten uit de georganiseerde misdaad, zegt het OM. "Met het ontsleutelen van de informatie komt bewijsmateriaal beschikbaar voor tientallen strafrechtelijke onderzoeken naar liquidaties, gewapende overvallen, drugshandel, witwassen, pogingen tot moord en andere georganiseerde criminaliteit."

Ook gaat het OM in op een internationaal onderzoek uit november naar een botnet met servers in Nederland, waarbij 500.000 computers offline zijn gehaald. In totaal zijn in 30 landen acties uitgevoerd en zijn vijf verdachten opgepakt.

Scheidend OM-voorzitter Bolhaar complimenteert zijn collega's in het jaarrapport. "Het afgelopen jaar is met talloze strafzaken bijgedragen aan een rechtvaardiger en veiliger Nederland. De medewerkers van het OM verdienen een groot compliment voor hun grote betrokkenheid en vakmanschap."

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden