Banner fotowedstrijd scheurkalender

Politie e-mailt mogelijke slachtoffers internetoplichting

Deel dit artikel

,

Meer dan 20.000 e-mailaccounts krijgen binnenkort mail van de politie in Noord-Nederland. De inloggegevens van die gebruikers zijn gevonden bij een verdachte van internetoplichting.

De verdachte heeft de accounts mogelijk gebruikt voor online aankopen, aanmeldingen op goksites en oplichting van anderen.

De politie weet niet of alle 20.000 accounts zijn misbruikt. Maar toch kunnen de betrokkenen het beste voor de zekerheid hun wachtwoorden aanpassen.

De verdachte is een 35-jarige man uit Leeuwarden, die in juli is aangehouden in Zwolle. Hij bouwde webshops voor bedrijven. Aan die sites voegde hij een speciaal programma toe, waarmee hij gebruikersnamen en wachtwoorden kon onderscheppen.

Hij gebruikte die informatie niet alleen om aankopen te doen, maar ook om mails van anderen mee te lezen. Zo kon hij zich voordoen als een broer of zus en om geld vragen. Dat geld liet hij overmaken op anonieme creditcards.

De zaak kwam aan het rollen na de aangifte van een webwinkel in 2014. Iemand had spullen op naam van een ander besteld. Uit onderzoek bleek dat er meer van zulke aangiftes waren gedaan.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden