Wereldwijde verkoopcijfers van pc's zijn in het derde kwartaal van 2016 met 5,7 procent gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal van vorig jaar.
Daarmee zijn de cijfers nu al acht kwartalen achtereenvolgend in een neergang. Dat zeggen analisten van onderzoeksbureau Gartner.
Gartner zegt dat het om voorlopige becijferingen gaat, maar het bureau heeft duidelijk wel genoeg vertrouwen in de cijfers om er een publicatie over te maken. De daling in verkoopcijfers duurt langer dan iedere andere dalingen in de geschiedenis van pc's. In totaal zijn volgens het bureau 68,9 miljoen pc's verkocht in de maanden juli, augustus en september. Het probleem zou liggen bij een zwakke vraag onder scholieren en studenten, die net aan een nieuw jaar begonnen zijn, en een eveneens zwakke vraag in nieuwe markten als India.
Daarnaast zou de langer wordende levensduur van de pc een negatief effect hebben op de computermarkt. Dat gaat tegenwoordig ook nog gepaard met het feit dat consumenten dagelijks verschillende apparaten, zoals smartphones en tablets, gebruiken, waardoor een nieuwe pc kopen minder prioriteit zou krijgen.
Groei voor Asus, Dell en HP
Verder vertelt Gartner dat de markt zich blijft consolideren; 78 procent van alle pc-verkopen zouden van de zes grootste fabrikanten komen: Lenovo, HP, Dell, Asus, Apple en Acer. Van die zes is Lenovo nog steeds de koploper, maar HP loopt niet ver achter. In het derde kwartaal van 2016 nam Lenovo namelijk 20,9 procent van de pc-verkopen voor zijn rekening en HP 20,4 procent. De leveringen van HP, Dell en Asus namen toe vergeleken met het derde kwartaal van vorig jaar en bij de andere drie namen ze juist af.
In Europa, het Midden-Oosten en Afrika zijn de verkopen minder sterk gedaald dan op wereldniveau. Daar is sprake van een afname van 3,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De verkopen kwamen uit op 19,2 miljoen apparaten. In Azië was die daling 7,6 procent en in de VS was er een daling van slechts 0,3 procent.
Uit andere recente cijfers van hetzelfde onderzoeksbureau blijkt dat de verkoopcijfers van smartphones, die tegenwoordig tot de grootste concurrenten voor pc's behoren, nog wel groeien, maar dat die groei naar verwachting afneemt tot in de enkele cijfers.