Actie banner

‘Pas op voor piramidespel Geldbloem’

Deel dit artikel

,

De Kansspelautoriteit waarschuwt voor het piramidespel 'Geldbloem' dat via sociale media ‘spelers’ werft.

Mensen worden via sociale media, met name Snapchat, Instagram en Facebook, uitgenodigd mee te doen aan dit spel. Het spel vertoont alle kenmerken van een piramidespel. Deelnemers moeten een bepaald bedrag inleggen, er zijn voorbeelden gezien van 20 euro en van 100 euro. Door geld te storten, zou je dan een plaats aan de buitenkant (de buitenste 'rang') van de bloem krijgen. Die bloem zou vier rangen hebben. Door anderen te werven, zou je vervolgens naar het binnenste van de bloem opschuiven. Eenmaal daar aangekomen, zouden nieuwe deelnemers geld aan jou gaan betalen via een 'tikkie'.

De Kansspelautoriteit (Ksa) onderzoekt dit nader, vooral omdat dit spel aan populariteit lijkt te winnen. Voor het organiseren van een piramidespel kan een boete worden opgelegd.

Volgens de Wet op de kansspelen is een piramidespel een kansspel. Zonder vergunning is het in Nederland verboden een kansspel aan te bieden. Kenmerkend voor piramidespelen is dat het overgrote deel van deelnemers zijn geld kwijtraakt, doordat de vijver aan potentiële deelnemers opdroogt. Onderstaande illustratie van de Ksa illustreert hoe dat werkt.


piramidespel (c) Kansspelautoriteit
(c) Kansspelautoriteit

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden