Stap samen met HCC in de digitale wereld! en kies je welkomstcadeau

Overstappen naar glasvezel of zijn kabel en DSL voorlopig nog goed genoeg?

Deel dit artikel

,

Steeds meer woningen worden aangesloten op glasvezel, waardoor je wellicht op het punt staat een beslissing te nemen: overstappen naar glasvezel of toch bij kabel of DSL blijven? Deze keuze kan complex lijken, vooral als je niet volledig op de hoogte bent van de voordelen en nadelen van deze technologieën. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van glasvezel, kabel en DSL onder de loep nemen, zodat je een weloverwogen besluit kunt nemen.

Glasvezel wordt in rap tempo uitgerold
Het landschap van internetaanbieders wordt op dit moment flink opgeschud. Grote spelers zoals KPN, DELTA en Open Dutch Fiber (ODF) zijn druk bezig met het uitrollen van hun eigen glasvezelnetwerken. Dit betekent dat er in een kort tijdsbestek veel glasvezelverbindingen bij komen. Open Dutch Fiber werkt hierbij nauw samen met Odido om zo een sterke concurrentiepositie te veroveren. Deze ontwikkelingen suggereren dat glasvezel niet langer een technologie van de toekomst is, maar steeds meer de standaard wordt.

Zodra jouw wijk, straat en woning aan de beurt is om te voorzien van glasvezelkabels, dan ga je je waarschijnlijk ook afvragen of overstappen voor jou zinvol is. Vooral als je nu best tevreden bent met je internetverbinding kan dat een lastige keuze zijn, waarbij meerdere aspecten mee kunnen tellen. Denk hierbij aan de maandelijkse prijs, de eenmalige kosten, de complexiteit van het overstappen en de prijs-kwaliteit verhouding.

Overstappen van kabel naar glasvezel?
De vraag of je moet overstappen van kabel naar glasvezel is in vele opzichten afhankelijk van je individuele behoeften en omstandigheden. Laten we allereerst de technische verschillen tussen de twee bekijken. Met kabelinternet kunnen tegenwoordig downloadsnelheden van maar liefst 1 GB bereikt worden, wat voor de meeste gebruikers meer dan voldoende is. Het nadeel is echter dat de uploadsnelheid aanzienlijk achterblijft bij de downloadsnelheid.

Aan de andere kant biedt glasvezel symmetrische snelheden, wat betekent dat de down- en uploadsnelheid gelijk zijn. Maar wat heb je precies aan een hoge uploadsnelheid? Het is vooral nuttig als je regelmatig grote bestanden moet uploaden of als je gebruik maakt van cloudgebaseerde diensten. Het kan ook voordelen bieden bij het gebruik van videogesprekken, waarbij een hogere uploadsnelheid zorgt voor betere beeldkwaliteit.

Bij het overstappen van kabel naar glasvezel moet er wel rekening gehouden worden met het vervangen van het modem. Hoewel dit meestal door een monteur wordt gedaan, kan het toch als een nadeel gezien worden.

Ook is de vraag hoe intensief je het internet gebruikt. Als je geen zware gebruiker bent en voornamelijk surft, e-mails verstuurt en af en toe een filmpje kijkt, is supersnel internet wellicht overbodig. Maar voor zwaardere gebruikers, zoals gamers, mensen die veel streamen of thuiswerken, kan glasvezel zeker voordelen bieden. Het is dus belangrijk om je internetgebruik in overweging te nemen bij het maken van je keuze.

Een ander aspect om rekening mee te houden bij de overstap van kabel naar glasvezel, is dat je wellicht van provider moet veranderen. In het grootste deel van Nederland is Ziggo de provider voor kabelinternet en deze levert uitsluitend via zijn eigen kabelnetwerk. Dat betekent dat als je overstapt naar glasvezel, je niet langer van Ziggo's diensten gebruik kunt maken, maar op zoek moet naar een nieuwe internetprovider die via het glasvezelnetwerk levert. Dit kan een extra drempel vormen voor de overstap, aangezien je dan ook je e-mailadres moet veranderen als je gebruik maakt van Ziggo's e-maildienst. Kijk hier voor een overzicht van alle providers in Nederland.

Overstappen van DSL naar glasvezel?
Het overstappen van DSL naar glasvezel kan, net zoals bij de overstap van kabel naar glasvezel, aantrekkelijk zijn, afhankelijk van je persoonlijke behoeften en gebruiksintensiteit. DSL kan, afhankelijk van jouw locatie, downloadsnelheden tot 400 MB kan leveren. Dit is echter niet altijd het geval en de uploadsnelheid blijft ook hier aanzienlijk achter bij de downloadsnelheid.

Glasvezel daarentegen biedt, zoals eerder genoemd, symmetrische snelheden. Wat betekent dat de upload- en downloadsnelheid gelijk zijn. Dit is vooral voordelig als je veel grote bestanden moet uploaden, gebruik maakt van cloudgebaseerde diensten of videogesprekken voert. Echter, net als bij kabel, betekent de overstap naar glasvezel dat je het modem moet vervangen.

Ook hier is een belangrijke factor om rekening mee te houden is hoe intensief je het internet gebruikt. Voor lichte gebruikers die voornamelijk surfen en e-mailen, kan de extra snelheid van glasvezel overbodig zijn. Maar voor zwaardere gebruikers, zoals gamers of mensen die veel streamen of thuiswerken, kan glasvezel zeker voordelen bieden.

Tot slot, het nieuwe glasvezelnetwerk van KPN brengt nog een element om over na te denken. Op termijn zal KPN namelijk het kopernetwerk, waarvan DSL gebruik maakt, uitschakelen in gebieden waar het eigen glasvezelnetwerk ligt. Dit betekent dat op den duur een overstap naar glasvezel wellicht onvermijdelijk is als je van DSL gebruik maakt. Overigens zou je dan ook kunnen kiezen voor een overstap naar kabel, aangezien dit niet uitgefaseerd zal worden. Dit laatste zal dan wellicht vooral een budgettaire overweging zijn.

Als je overweegt om van DSL naar glasvezel over te stappen, is het goede nieuws dat je meestal bij dezelfde provider kunt blijven. De meeste providers die via DSL-diensten aanbieden, zijn ook beschikbaar via glasvezel. Dit kan de overstap makkelijker maken omdat je niet hoeft te zoeken naar een nieuwe provider en waarschijnlijk deels gebruik kunt blijven maken van dezelfde apparatuur. Ook kun je dan je e-mailadres bij de provider behouden. Houd er echter rekening mee dat dit afhangt van het specifieke glasvezelnetwerk. Bijvoorbeeld, via het netwerk van DELTA en ODF/Odido kun je op dit moment nog maar een beperkt aantal providers kiezen. Als je echter een aansluiting hebt op glasvezel van KPN, dan heb je de meeste keuze uit providers. Dit geeft je meer flexibiliteit en de mogelijkheid om de provider te kiezen die het beste bij jouw specifieke behoeften en budget past.

Glasvezel, kabel of DSL: de verschillen in prijs
Hoewel je misschien zou denken dat de prijzen van abonnementen via glasvezel, kabel en DSL aanzienlijk van elkaar verschillen, is dit in werkelijkheid niet het geval. De kosten zijn namelijk sterk afhankelijk van de gekozen provider, de internetsnelheid en eventuele aanvullende diensten zoals televisie of telefonie. Dankzij de sterke concurrentie tussen providers zijn de tarieven over het algemeen concurrerend. Bovendien worden nieuwe klanten vaak gelokt met aantrekkelijke aanbiedingen en welkomstcadeaus, wat overstappen wellicht aantrekkelijk maakt. Om een goed beeld te krijgen van de kosten en het beste aanbod te vinden, is het raadzaam om een vergelijkingswebsite te raadplegen. Hier kun op basis van je postcode de prijzen en diensten van verschillende providers naast elkaar leggen, zodat je de keuze kunt maken die het beste bij jouw specifieke behoeften en budget past.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden