Overheid faalt op vlak van digitale veiligheid

Deel dit artikel

,

De overheid heeft te weinig grip op digitale veiligheid, terwijl de Nederlandse economie ernstige schade oploopt door cybercrime.


Zeker vijf verschillende ministeries houden zich bezig met digitale veiligheid. Door die versnippering wordt er te weinig nagedacht over een gemeenschappelijk doel. Ook is vaak onduidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is.

Dat is de conclusie van een rapport van PostNL-topvrouw Herna Verhagen, dat zij donderdag heeft overhandigd aan premier Mark Rutte en werkgeversvoorman Hans de Boer. Verhagen schreef het rapport in opdracht van de Cyber Security Raad, een adviesorgaan van het kabinet. Ze pleit voor de komst van een topambtenaar die direct onder het kabinet al het overheidsbeleid kan sturen. Die functionaris moet dan ook samenwerken met het bedrijfsleven.

Inkomsten en verliezen
Nederland verdient veel geld met ICT. Ruim een derde van economische groei komt van digitale bedrijvigheid. Tegelijk lijdt de Nederlandse economie jaarlijks 15 miljard euro schade als gevolg van digitale criminaliteit en spionage, zo wordt in het rapport gemeld.

Juist daarom is er veel meer aandacht nodig voor deze ‘digitale dijkbewaking’, vindt Verhagen. Alle bedrijven en overheidsorganisaties zouden volgens haar tien procent van hun IT-budget aan digitale beveiliging moeten besteden.

In het rapport bepleit Verhagen ook het opnemen van digitale veiligheid in het lespakket van alle leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs. In een toelichting zegt ze tegen NRC: “Dat is net zo belangrijk als taal en rekenen.”

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden