Nieuwe IBM-technologie mogelijk doorbraak in opslaggeheugen

Deel dit artikel

,

IBM heeft een technologie ontwikkeld waarmee het mogelijk moet zijn om opslaggeheugen drastisch sneller en veiliger te maken. Met de nieuwe technologie zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn om een smartphone binnen drie seconden op te starten.

De nieuwe technologie is een toepassing van het zogeheten phase-change memory (PCM), een vorm van opslag die ook zijn gegevens bewaart als er geen spanning op staat. Daarmee is het vergelijkbaar met flashgeheugen, dat bijvoorbeeld geheugenkaartjes in staat stelt gegevens te bewaren.

Voorheen konden met PCM slechts 1 of 2 bits per cel opgeslagen worden, maar IBM heeft een manier gevonden om per cel 3 bits op te slaan. Daarmee wordt de techniek zowel een stuk betaalbaarder als capabeler, twee nadelen die voorheen een rem op het gebruik ervan zetten.

Goedkoper
Sterker nog, met de nieuwe technologie is PCM goedkoper dan het nu gangbare DRAM, waarbij het gehele geheugen periodiek uitgelezen moet worden omdat de gegevens anders verloren gaan, en bijna even goedkoop als flashgeheugen.

Ook gaat data een stuk langer mee als het in PCM opgeslagen wordt. Waar flashgeheugen ongeveer 3.000 keer kan worden overschreven, is dat bij PCM tot 10 miljoen keer.

Smartphone
Volgens IBM is de nieuwe techniek toe te passen in apparaten van desktopcomputers tot mobiele apparaten. "Je kan bijvoorbeeld het besturingssysteem van een smartphone in PCM opslaan, waardoor het apparaat in slechts drie seconden op kan starten", schrijft het bedrijf in een persbericht.

"In de zakelijke wereld zou je servers uit kunnen rusten met PCM voor supersnel toegang tot databases voor zaken die van tijd afhankelijk zijn, zoals financiële transacties", aldus IBM.

Het is nog niet duidelijk wanneer PCM in consumentenelektronica gebruikt wordt.


'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden