Actie banner

Nieuwe Android-versie heet Android 10, zonder verwijzing naar een lekkernij

Deel dit artikel

,

Google stopt met zijn verwijzingen naar lekkernijen in de versies van Android. De nieuwste versie van het besturingssysteem voor smartphones en tablets gaat uitsluitend Android 10 heten.

De keuze voor Android 10 is opvallend: de voorgangers hadden - behalve een nummer - ook allemaal een naam die met lekkernijen, snoep of andere zoetigheid te maken hadden. De huidige versie 9 heet Android Pie (taart). Voorgaande versies waren o.a. Oreo (koekjesmerk), Nougat (noga), Marshmallow (spekje), Lollipop (lolly), KitKat (Nestlé snoepreep).
Google heeft de verwijzingen regelmatig gebruikt voor zijn marketingstrategie. Zo publiceerde het bedrijf afbeeldingen van het groene Android-logo in combinatie met het betreffende product.

Volgens Google, de maker van Android, begreep niet iedereen de namen. "In sommige talen zijn L en R niet van elkaar te onderscheiden", aldus het bedrijf. Voor nieuwe gebruikers, die de namenvolgorde niet kennen, "is het moeilijk om te begrijpen of hun telefoon op de meest recente versie draait". Verder zijn sommige lekkernijen niet in alle landen even bekend. Android wordt over de hele wereld gebruikt en de namen moeten dus overal begrepen worden. "Dus zal de nieuwste release van Android alleen het versienummer gebruiken en Android 10 heten."

Ook het logo van Android is veranderd. Google gebruikte tot nu toe een robot. Daarvan blijft alleen de halve cirkel van het hoofd over. De letters zijn voortaan zwart. Groen was moeilijk te zien voor sommige mensen.

Meer dan 2,5 miljard apparaten over de hele wereld draaien op Android, aldus Google.

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden