Stap samen met HCC in de digitale wereld! en kies je welkomstcadeau

Nieuw hulpmiddel voor nabestaanden: digitaal testament

Deel dit artikel

,

Veel nabestaanden hebben problemen met het stopzetten van digitale accounts, abonnementen en social media van een overledene. HCC!genealogie ontwikkelde daarom het Social Media Testament.

Vaak realiseren nabestaanden zich pas na het overlijden van een dierbare dat er nóg een erfenis is die afgehandeld moet worden; de digitale erfenis. Social media, e-mail- en Twitter-accounts, diverse apps, maar ook de zogeheten MIJNsites en dergelijke moeten worden opgezegd.

Een nagenoeg onmogelijk opgave, tenzij er toegang is tot de wachtwoorden en inlogname of -codes. Een digitaal testament biedt nabestaanden de mogelijkheid online zaken netjes af te ronden. HCC!genealogie ontwikkelde hiertoe een Social Media Testament en stelt die gratis ter beschikking.

HCC!seniorenacademie pleit zelfs voor een ‘Handboek voor Achterblijvers’ en tevens een handboek van je huis, waarin staat hoe zaken zoals alarm, telefoon, internet, wifi et cetera aan en uit te zetten.

Natuurlijk, websites als Accountkiller.com en Backgroundchecks.org helpen hierbij en ook Microsoft en Google bieden instructies hoe een account te verwijderen. Facebook gaat nog verder: dat biedt de mogelijkheid een herdenkingspagina te maken.

Het Sociaal Media Testament kan veel pijnlijke situaties en ergernis voorkomen. HCC!genealogie ontwierp hiervoor een formulier met daarop de meest gebruikte social media toepassingen en andere toepassingen en programma’s. Bovendien is er ruimte gelaten om meer toepassingen op te nemen. In het formulier kunnen inlogcodes, wachtwoorden en meer overzichtelijk worden vastgelegd. Vergeet vooral ook het wachtwoord van de computer niet!

Gratis download
Dit digitale testament is gratis te downloaden van de website van HCC!genealogie, waar je kunt kiezen uit een pdf- of een excel-versie.

Er bestaan natuurlijk digitale kluisjes voor computer, tablet of smartphone, zoals LastPass, Wallet en LockBox waar al die inloggegevens en wachtwoorden - uiteraard beveiligd met een wachtwoord - kunnen worden opgeslagen. Maar dan moet je als nabestaande wel over dat wachtwoord beschikken, anders blijft de kluis gesloten.

Betaalde alternatieven
Notarissen bieden Digizeker aan, een ‘digitale kluis’ op hun kantoor. Daarin worden alle accounts en de bijbehorende inlogcodes bewaard. Deze digitale kluis wordt gecombineerd met een notariële akte en geregistreerd in het Centraal Testamentenregister. Na overlijden krijgen de nabestaanden de inlogcode van deze kluis. Maar zowel aan Digizeker als diensten die diverse commerciële partijen op dit vlak leveren – Ziggur bijvoorbeeld – zijn wel kosten verbonden.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden