Nieuw algoritme verkleint Play Store-app-updates

Deel dit artikel

,

Google heeft verbeteringen aangebracht in zijn delta-compressie-algoritme waardoor Play Store-app-updates nu 50% kleiner worden ten opzichte van voorheen. In sommige gevallen worden updates nog kleiner. Daarnaast gaat de Play Store nu van tevoren tonen hoe groot een update is.

De reeks kleine aanpassingen zet Google uiteen op de Android developers blog. Het algoritme, genaamd bsdiff, werkt het beste met apps die uncompressed native libraries bevatten. Is dat niet het geval, dan zien ontwikkelaars slechts een verbetering van gemiddeld 5% kleinere updates.

Als voorbeelden geeft Google een grote en een kleine Chrome-update. De grote gaat van 22,8MB naar 12,9MB en de kleine van 15,3MB naar 3,6MB. Het bedrijf meldt dat de verbetering van de compressie een reactie is op de toename aan app-updates die de via de Play Store gepubliceerd worden en de kostbaarheid van mobiele data.

Daarnaast gaat de Play Store duidelijker aangeven hoe groot de downloads zijn die gebruikers te wachten staan. Als een app niet geïnstalleerd is, dan wordt de grootte van de gehele app getoond. Is deze wel geïnstalleerd, dan wordt de grootte van de te downloaden update getoond.

Aangezien het Play Store-algoritme zelf de updates samen kan stellen, hoeven gebruikers maar een enkele update te downloaden om bij de nieuwste versie te belanden, ongeacht hoe oud de versie is die ze op dat moment draaien. De aanpassing aan de weergave wordt gefaseerd ingevoerd en is op het moment van schrijven nog niet te zien in de Nederlandse Play Store.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden