Nederlandstalige Google Home-speaker in aantocht

Deel dit artikel

,

Google brengt later dit jaar zijn slimme speaker Home in Nederland uit, nadat spraakassistent Google Assistant ondersteuning voor het Nederlands krijgt.

Dat maakte Google dinsdagavond bekend tijdens ontwikkelaarsconferentie I/O.

Assistant voor Android en iOS krijgt dit jaar Nederlandse ondersteuning, maar een precieze datum is nog niet bekend. De Google Home-speaker volgt. De slimme speaker kwam eind 2016 al op de markt, maar werd niet in Nederland verkocht.

AI-toepassingen
Google-CEO Sundar Pichai opende Google I/O door te zeggen dat het bedrijf 'verantwoordelijk' moet omgaan met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Vervolgens toonde Google allerlei nieuwe toepassingen in zijn apps en diensten.

Zo krijgt Google Assistant de mogelijkheid om soepelere gesprekken met de gebruiker te voeren. Gebruikers kunnen inhaken op antwoorden van Assistant, zonder elke keer 'hé Google' te zeggen.

Google werkt daarnaast aan een manier om makkelijker meer stemmen aan Google Assistant toe te voegen. Nu moeten stemacteurs nog vele uren aan materiaal opnemen, zodat gegenereerde tekst natuurlijk klinkt. De nieuwe methode heeft aan een paar uur stemopnames genoeg. In de Engelstaligee versie van Google Assistant kun je binnenkort bijvoorbeeld de stem van zanger John Legend kiezen.

Natuurlijke spraak
Google liet ook zien dat het werkt aan een methode waarbij Assistant zelfstandig volledige telefoongesprekken kan maken. De techniek is nog niet klaar voor gebruik, maar al wel vergevorderd.

Als voorbeeld toonde Google een gesprek met een kapper. De gebruiker vroeg Assistant een afspraak te maken, Assistant belde vervolgens zelfstandig zonder dat de gebruiker iets hoeft de doen een kapperszaak, en maakte de afspraak. De kapster aan de lijn had niet in de gaten dat ze met een computer sprak, omdat Assistant natuurlijke zinnen maakt en soms 'uh' zegt.

Google Foto's
Ook Google Foto's krijgt nieuwe functies met kunstmatige intelligentie. De fotodienst wordt onder meer beter in het automatisch verbeteren van onderbelichte foto's. Ook kan Foto's zwartwitfoto's herkennen en zelfstandig inkleuren.

Als gebruikers een foto maken van een document, herkent Google Foto's dat en word het document op de foto automatisch op maat gesneden en omgezet in een pdf-bestand. De nieuwe functies worden de komende maanden uitgerold naar Google Foto's.

Gmail
Gmail krijgt een manier om automatisch te voorspellen wat gebruikers gaan typen. De dienst kijkt dan naar de context van het bericht waar de gebruiker op reageert, en kan na één woord al voorspellen wat de volledige zin gaat worden. Als gebruikers bijvoorbeeld de eerste letters van 'adres' typen, stelt Gmail een volledige zin met het adres van de gebruiker voor.

Gebruikers hoeven enkel nog op tab te drukken om zeer snel e-mailberichten op te stellen. De functie wordt de komende week uitgerold in Gmail, maar is nog niet in het Nederlands beschikbaar.

Gboard
Ook nieuw is de mogelijkheid om aan de hand van morse-code te typen in toetsenbord Gboard, beschikbaar voor zowel Android als iOS. Die methode is ontwikkeld voor mensen met een lichamelijke beperking, zodat mensen die niet kunnen praten of typen toch aan de hand van bijvoorbeeld hoofdbewegingen kunnen typen.

Google Assistant voor zowel Android als iOS krijgt de komende weken ook een visuele update. Assistant gaat meer gebruik maken van de schermruimte van telefoons, door meer afbeeldingen en tekst te tonen bij zaken die gebruikers aan de assistent vragen.

Ook brengt Google volgende week zijn nieuwe Google Nieuws-app uit. De zelflerende app schotelt gebruikers nieuwsverhalen van over het hele internet voor, gebaseerd op de voorkeuren van de lezer.

Lees ook:
Apple hint op snelle komst HomePod naar Europa

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden