Banner fotowedstrijd scheurkalender

Nederlandse robotvogel Robird aan het werk

Deel dit artikel

,

Robird, de robotvogel van het Twentse Clear Flight Solutions, slaat z’n vleugels uit. De namaak-roofvogel gaat op de Canadese luchthaven Edmonton helpen de overlast van vogels bij start- en landingsbanen te bestrijden.

Edmonton is de op vier na drukste luchthaven van Canada, en in oppervlakte de grootste. Het vliegveld kampt met overlast van met name meeuwen en ganzen die het vliegverkeer in gevaar brengen. Nog deze maand begint de inzet van de Robird, de op een roofvogel lijkende, vliegende robot van Clear Flight Solutions.

Veel vliegvelden verjagen vogels rond hun start- en landingsbanen met echte roofvogels, of door ze af te schieten. Robird bootst de bewegingen van een valk na, waardoor vogels in de buurt denken dat er een echte roofvogel in de buurt is.

'Historisch moment'
‘Een historisch moment’, noemt oprichter en CEO Nico Nijenhuis van Clear Flight Solutions de ondertekening van het contract met de luchthaven van Edmonton. Al een paar jaar probeert hij voet aan de grond te krijgen bij luchthavens met de Robird. Het bedrijf is sinds de oprichting eind 2012 bezig met de ontwikkeling van de robotvogel die al wordt ingezet bij de bestrijding van vogeloverlast op onder meer vuilstortplaatsen.

Edmonton zet nu de eerste stap, nadat de luchthaven op een Japanse beurs in contact kwam met de Twentse startup. ‘Dit is voor ons de sprong die we al heel lang wilden maken, en die we gehoopt hadden eerder te maken. Maar ik verwacht nu een versnelling’, zegt Nijenhuis

Drie grote Amerikaanse luchthavens kijken geïnteresseerd toe, en een paar Europese, waaronder ook Schiphol.