Nederlandse Corona-app vanaf 1 september te downloaden

Deel dit artikel

,

De Corona-app van de Nederlandse overheid is vanaf 1 september voor iedereen te downloaden. Deze CoronaMelder is de afgelopen paar weken getest door een groep mensen in Twente en geeft je een waarschuwing als je telefoon in de buurt is geweest van een met corona besmet persoon.

De CoronaMelder zal vanaf 1 september te downloaden zijn voor zowel Android als iOS. Het is de bedoeling dat je telefoon je waarschuwt als deze minimaal 10 minuten in de buurt is geweest van iemand die positief is getest op Covid-19-virus. Die persoon moet dan wel zelf ook de app hebben en hebben aangegeven dat hij besmet is. De CoronaMelder moet helpen met contactonderzoek, waardoor het makkelijker wordt om mensen die besmet zijn op te sporen. Die mensen kunnen zich dan vervolgens laten testen of zichzelf in quarantaine plaatsen.

Bluetooth
De app werkt met behulp van bluetooth. Hierdoor kan de app zien hoelang je in de buurt van iemand bent geweest die ook de app aan heeft staan. De overheid belooft dat de app alleen maar dit soort contactmomenten opslaat op je telefoon en geen privégegevens of locatiedata. Wanneer je de app aanzet, draait deze op de achtergrond . De eerste testen geven aan dat de app ergens tussen 3 en 6 procent van je batterij zal gebruiken. Het verschil hangt voornamelijk af van je telefoon en de levensduur van de batterij.

Kritiek
De ontwikkelijking van een corona-app stuitte al vanaf het begin op veel kritiek van experts. De privacy-waakhond Autoriteit Persoonsgegevens moet nog komen met een oordeel over de CoronaMelder en hoe privacy-vriendelijk de app is. Bits of Freedom is nog niet te spreken over de app. Volgens deze organisatie is het niet duidelijk wanneer de app weer stopgezet wordt en of hij daarom niet als permanent surveillancemiddel gebruikt kan worden, zelfs als corona geen kritiek probleem meer is.

Europese Unie
De landen die een app inzetten, hebben besloten om ieder een eigen app te ontwikkelen. De Europese Unie heeft wel de opdracht gegeven dat deze apps met elkaar kunnen communiceren, zodat het virus ook over de grens gevolgd kan worden. Omdat de Nederlandse app striktere waarborgen heeft met betrekking tot de privacy, kan de CoronaMelder alleen met soortgelijke Corona-apps communiceren. Daaronder vallen onder andere de Duitse en de Italiaanse apps. Frankrijk daarentegen heeft een minder privacy-vriendelijk beleid en daardoor zal de Franse app niet met de CoronaMelder kunnen communiceren.

Werking
De CoronaMelder werkt doordat elke telefoon een specifieke code krijgt die de apps met elkaar uitwisselen als zij met elkaar in contact komen. Zo maakt jouw telefoon een database aan van codes waarmee je in contact bent geweest. Als jij zelf positief getest wordt op corona, dan kun je de database op je telefoon naar de centrale server sturen. De server stuurt het die data weer door naar iedereen met de CoronaMelder op zijn telefoon en die kijkt dan of jij en de zieke persoon in contact zijn geweest door de codes te vergelijken. In dat geval krijg je een waarschuwing te zien. De overheid waarborgt dat de codes anoniem zijn en niet terug te leiden zijn naar een identiteit. Op deze manier is het ook niet te achterhalen wie je geïnfecteerd kan hebben.

Voor meer informatie kun je op de site van de app kijken: CoronaMelder.nl

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden