Banner fotowedstrijd scheurkalender

Nationale cybersecurity organisaties gaan krachten bundelen

Deel dit artikel

,

Het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC), het Digital Trust Center (DTC) en het Cyber Security Incident Response Team voor digitale dienstverleners (CSIRT-DSP) gaan samen in één centraal expertisecentrum en informatieknooppunt.

Het bundelen van kennis en informatie rondom cybersecurity, wettelijke taken en dienstverlening bij grote incidenten vergroot, volgens de ministers Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) en Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat), de digitale weerbaarheid van Nederland. De nieuwe instelling gaat alle organisaties in Nederland – groot of klein, publiek of privaat, vitaal en niet-vitaal – van passende informatie en kennis voorzien.

dilan yesilgoz 3Minister Yeşilgöz-Zegerius: “We leven ons leven steeds meer online en dat hebben criminelen ook door. Daarnaast maakt ook de huidige situatie in de wereld, met een oorlog aan de oostflank van Europa, dit actueler dan ooit: onze digitale weerbaarheid om cyberaanvallen af te weren moet omhoog. Het is daarom belangrijk dat we versnippering in de aanpak hiervan tussen organisaties tegengaan. Daarom komt er straks één organisatie, onder de noemer van het NCSC, die hiermee aan de slag gaat. Zo bundelen we de krachten op het gebied van kennis, het delen van informatie en kunde wanneer het toch misgaat.”

micky adriaansens 2Minister Adriaansens voegt daar aan toe: “We merken allemaal hoe belangrijk digitale weerbaarheid is. Bijvoorbeeld als het internet het niet doet door een cyberaanval, daardoor de winkels leeg zijn of zelfs industriële productie uitvalt. Overal zijn digitale apparaten en systemen. Dat biedt kansen voor onze bedrijven en gemak voor consumenten, maar daarmee moet onze digitale weerbaarheid ook verbeteren. De Rijksoverheid heeft daarin ook een aandeel. Met kennisdeling, moderne wetgeving en expertise bij grootschalige incidenten. Daarom is het goed dat we met één organisatie helderheid creëren en bijdragen aan onze digitale slagkracht.”

Verschillende doelgroepen
De overheidsinstellingen hebben dezelfde doelen, maar werken voor verschillende doelgroepen. Het NCSC heeft als primaire doelgroepen de vitale organisaties, zoals banken, energie- en telecomaanbieders, en de Rijksoverheid zelf, het DTC is er voor het bedrijfsleven en het CSIRT-DSP voor digitale-serviceproviders. In 2024 gaan beide Cyber Security Incident Response Teams (NCSC en CSIRT-DSP) van de Rijksoverheid samen. Daarna (2026) de beide informatieknooppunten en expertisecentra (NCSC en DTC).

Efficiënter en effectiever
Door het creëren van één organisatie zegt de Rijksoverheid haar cybersecuritycapaciteit efficiënter en effectiever te kunnen inzetten. Deze nieuwe organisatie moet dan fungeren dan als nationaal expertisecentrum, informatieknooppunt én nationaal Computer Security Incident Response Team (CSIRT). De bundeling van krachten moet ook zorgen ook voor een efficiëntieslag op het gebied van gezamenlijke bedrijfsvoering, huisvesting en ICT.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden