NASA werkt aan eigen Transformer

Deel dit artikel

,

NASA is een robot aan het maken genaamd de Shapeshifter. Dit is een robot die gemaakt is uit kleinere robots die het geheel kunnen veranderen om te zwemmen, vliegen en rollen, zoals Transformers.

Het idee van de Shapeshifter komt van het verlangen om planeten te kunnen bestuderen waar NASA niet zeker weet wat er op de robot te wachten zou staan als de Shapeshifter landt. Mocht de robot in water landen dan kan hij zwemmen, als hij over een ravijn moet dan kan-ie vliegen en grotten bestuderen.

De Shapeshifter bestaat uit kleine individuele robots die cobots worden genoemd. Deze cobots zijn bedacht vanuit een minimalistische ontwerpfilosofie. Dit betekent dat een cobot maar uit een minimale hoeveelheid onderdelen bestaat en dat verkleint de kans op defecten. Dit is vooral effectief voor als de Shapeshifter op een andere planeet is, zonder een mens om reparaties te verrichten.

De bedoeling van de Shapeshifter is dat hij kan werken zonder inmenging van mensen. Op deze manier moet de Shapeshifter dus onder andere ook zelf kunnen bepalen naar welke vorm hij moet transformeren om te kunnen bewegen. Daarbij moet hij ook leren om autonoom experimenten te doen, en de geleerde informatie naar NASA te sturen.

Op zijn vroegst zal de Shapeshifter meevliegen naar Titan in 2026, de maan van Saturnus, waar de NASA wetenschappers willen dat de robot experimenten kan doen. De maanlander zou dan dienen als oplaadstation voor de robot en een plek voor om verzameld materiaal te analyseren.

Bekijk een video van Nasa’s Shapeshifter

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden