Na je telefoon wil Google nu ook je huis veroveren

Deel dit artikel

,

Google heeft tijdens een presentatie in Californië een nieuwe assistent gelanceerd die gebruikers moet helpen in huis. Ook maakte het bedrijf nog enkele andere nieuwtjes bekend.

"Oké Google, doe het licht aan in de woonkamer." Als je dit nu tegen je Android-telefoon zegt, gebeurt er niks. Maar Google wil daar iets aan veranderen. Dat komt in de vorm van een apparaat dat je thuis overal kunt neerzetten: Google Home. Daarmee zet Google een flinke stap. Het bedrijf is al belangrijk op honderden miljoenen smartphones en wil dat nu ook worden in honderden miljoenen huizen.

Het is de bedoeling dat je het apparaatje straks van alles kan vragen. Hiervoor moeten wel andere zaken, zoals bijvoorbeeld de verlichting, op Google Home zijn aangesloten. Het apparaat komt dit najaar beschikbaar.

Virtuele assistenten bestaan al langer. Google, Microsoft en Apple leveren al enkele jaren een spraakgestuurde assistent mee met hun mobiele besturingssystemen. Maar de laatste tijd lijkt er meer aandacht te zijn voor een assistent die buiten de telefoon leeft. Zo heeft Amazon al een tijdje Echo, dat straks een concurrent zal zijn van Google Home.

Tegelijkertijd zijn de assistenten nog niet heel erg populair, hoewel ze diep zijn geïntegreerd in de verschillende besturingssystemen. Mogelijk dat dat de komende jaren gaat veranderen. Ongetwijfeld zal de discussie over de gevolgen voor onze privacy dan ook groter worden.

Want het hele idee van een systeem als Google Home is dat dit altijd aan staat en dus in feite alles kan horen. Alles wat wordt gezegd in de meest privacygevoelige omgeving: je eigen huis.

Family Library
Vanaf deze zomer wordt het voor maximaal zes familieleden mogelijk om toegang tot betaalde Android-apps te delen. De Family Library-functie wordt op 2 juli geactiveerd, schrijft Google op een supportpagina die werd ontdekt door Android Police.

Vooralsnog konden betaalde apps niet worden gedeeld, en was toegang tot de apps alleen mogelijk met één specifiek Google-account. Alle aankopen die na 2 juli worden gedaan, zullen standaard worden toegevoegd aan de Family Library. App-ontwikkelaars kunnen er echter ook voor kiezen om eerdere aankopen al beschikbaar te maken voor hele families.

Buiten de supportpagina heeft Google nog geen details bekendgemaakt over het initiatief. Mogelijk gebeurt dat later deze week, tijdens de ontwikkelaarsconferentie Google I/O.

Chat-app
Google gaat zich ook mengen in een andere grote ontwikkeling, namelijk chat-apps. De app Allo moet gaan concurreren met grote spelers als WhatsApp (1 miljard gebruikers), Facebook Messenger (900 miljoen) en iMessage (honderden miljoenen gebruikers).

Dat lijkt een bijna onmogelijke klus. Maar de internetgigant hoopt door middel van slimme functies gebruikers over te halen. De app reageert bijvoorbeeld pro-actief als je praat over het vinden van een Japans restaurant en zal suggesties doen. Hetzelfde geldt voor het vinden van een film. Vorige maand kondigde Facebook ook dergelijke functionaliteiten aan voor Messenger.

Daarnaast krijgt Android zijn eigen virtual reality-platform: Daydream. Het platform krijgt onder meer ondersteuning om series en films af te spelen die op Netflix te zien zijn, maar het wordt bijvoorbeeld ook mogelijk om Google Street View te zien.

Apps gebruiken zonder installatie
Ten slotte presenteerde Google een nieuwe techniek die het mogelijk maakt om content in bepaalde apps te zien zonder dat je deze app gedownload hebt. Google haalt voor dat specifieke moment alleen het gedeelte van de app op dat je dan nodig hebt.

Ook was er op het podium aandacht voor Android N, de volgende versie van Google’s mobiele besturingssysteem. Het bedrijf belooft onder meer de beveiliging te verbeteren.

Bronnen: NOS.nl en NU.nl

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden