Microsoft telt 23 miljard euro neer voor LinkedIn

Deel dit artikel

,

Microsoft neemt het sociale netwerk LinkedIn over. Het bedrijf betaalt 26,2 miljard dollar (23,2 miljard euro) in contanten. Dat is maandag bekendgemaakt. Microsoft betaalt 196 dollar per aandeel, terwijl een aandeel LinkedIn vrijdagmiddag 131 dollar waard was op de beurs in New York.

Volgens Microsoft hebben beide bedrijven de missie om "de professionele wereld te verbinden". LinkedIn blijft onafhankelijk binnen Microsoft, maar de twee bedrijven zullen hun producten wel met elkaar verbinden.

De huidige directeur van LinkedIn, Jeff Weiner, blijft aan het hoofd van het bedrijf staan. Hij zal rapporteren aan Microsoft-directeur Satya Nadella.

LinkedIn heeft momenteel 433 miljoen geregistreerde gebruikers, waarvan er 105 miljoen maandelijks de site bezoeken. De site draaide in heel 2015 een omzet van 3 miljard dollar, 35 procent meer dan een jaar eerder. Het bedrijf zag zijn nettoverlies echter ook stijgen naar 165 miljoen dollar. Bij LinkedIn werken zo'n 10.000 mensen.

Titanen
In een e-mail aan zijn medewerkers schrijft Weiner maandag dat LinkedIn meer kan bereiken als onderdeel van Microsoft.

"Stel je een wereld voor waarin we niet meer opkijken tegen Techtitanen als Apple, Google, Microsoft, Amazon en Facebook, en ons afvragen hoe het zou zijn om op zo'n uitzonderlijke schaal te werken - omdat we een van ze zijn."

Volgens Weiner zijn er veel mogelijkheden om de diensten van LinkedIn en Microsoft te combineren. Hij denkt bijvoorbeeld dat gegevens uit het sociale netwerk kunnen worden verwerkt in Outlook, Office, Windows en Skype.

Daar heeft ook Microsoft-topman Satya Nadella interesse in, schrijft hij aan medewerkers van Microsoft: "Deze combinatie maakt nieuwe ervaringen mogelijk, zoals een LinkedIn-nieuwsfeed die artikelen toont op basis van het project waar je aan werkt, of een Office-app die een expert aanbeveelt om contact mee op te nemen via LinkedIn voor de taak die je wil afronden."

De topmannen schrijven dat LinkedIn een volledig onafhankelijk bedrijf binnen Microsoft blijft. Daarbij zou Microsoft kijken naar de Facebook-dochters Instagram en WhatsApp en de Google-dochter YouTube als voorbeeld van hoe dat kan werken. Voor medewerkers van LinkedIn verandert er volgens Weiner weinig.

Heroprichting
Reid Hoffman, mede-oprichter van LinkedIn, spreekt van een "heroprichting" van het sociale netwerk. "Ik zie geweldige kansen voor onze leden en klanten, en kijk er naar uit om dit nieuwe en gecombineerde bedrijf te steunen."

Het bestuur van zowel Microsoft als LinkedIn steunt de overname, maar de transactie moet nog wel worden goedgekeurd door de aandeelhouders van LinkedIn en door verschillende toezichthouders. Microsoft verwacht dat dat aan het eind van het jaar zal zijn gebeurd.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden