Microsoft pleit voor regulering gezichtsherkenning

Deel dit artikel

,

Microsoft-topman Brad Smith stelt dat het tijd is dat overheden gezichtsherkenning gaan reguleren. De technieken ontwikkelen zich zo snel, dat het zaak is dat er wetten gemaakt worden om op een juiste manier om te gaan met technieken die mogelijk grote invloed op de privacy kunnen hebben.

Microsoft is daarmee het eerste technologiebedrijf dat overheidsdiensten verzoekt om toezicht te houden op hoe de software gebruikt wordt.

Microsoft-topman Brad Smith kondigde in een blogpost aan dat Microsoft aan het Amerikaanse congres heeft gevraagd om toezicht te houden op haar controversiële gezichtsherkenningssoftware. Een van zijn meest opvallende statements was dat 'een wereld met sterke regelgeving op mogelijk schadelijke producten beter is dan een wereld zonder enige legale standaarden'.

Die uitspraak is opvallend omdat de tech-industry er om bekend staat overheidsinmenging te mijden als de pest. De blogpost toont aan dat Microsoft niet hetzelfde lot wil ondergaan als haar collega technologiegiganten, die eerder al te kampen kregen met privacyschandalen op grote schaal.

Smith liet er in zijn blogpost alvast geen twijfel over bestaan. “De enige efficiënte manier om het gebruik van technologie door de overheid te laten beheren is om de overheid zelf proactief de teugels in handen te geven. En als er dan al twijfels bestaan over hoe een bepaalde technologie zal worden toegepast binnen de maatschappij, is de overheid de meest aangewezen instelling om die technologie te reguleren.”

Smith liet ook nog weten dat hij vindt dat het nu van groot belang is te zorgen voor een juist gebruik van gedegen gezichtsherkenningssoftware, op basis van gedegen informatie door een onpartijdige en deskundige commissie.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden