Microsoft haalt database met miljoenen portretten offline

Deel dit artikel

,

Microsoft heeft onlangs een database met ongeveer tien miljoen afbeeldingen van gezichten van honderdduizend mensen, doorgaans bekende mensen als acteurs, activisten en journalisten, offline gehaald.

Dat schrijft NU.nl op baisis van berichtgeving in the Financial Times.

De database, met de naam MS-Celeb, werd in 2016 door Microsoft openbaar gemaakt. Het bedrijf moedigde onderzoekers aan om de afbeeldingen te gebruiken om software voor gezichtsherkenning te ontwikkelen.

De afbeeldingen uit MS-Celeb waren zonder toestemming van de personen in kwestie van het internet gebruikt. Naast beroemdheden uit de entertainmentwereld bevatte de database ook foto's van journalisten en ambtenaren.

MS-Celeb was te vinden via een website die inmiddels niet meer toegankelijk is. "De site was bedoeld voor wetenschappelijke doeleinden. Hij werd beheerd door een medewerker die niet langer bij Microsoft werkt", laat het bedrijf in een verklaring aan The Financial Times weten.

Hoewel Microsoft de bijbehorende website offline heeft gehaald, is MS-Celeb nog steeds toegankelijk voor mensen die de gegevens eerder hebben gedownload. Ook is de database op andere plekken te downloaden.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden