Meta staakt poging tot eigen cryptomunt

Deel dit artikel

,

Facebooks moederbedrijf Meta heeft zijn jarenlange poging opgegeven om een eigen cryptomunt te lanceren. Het bedrijf erkent dat het zijn digitale Diem-munt nooit van de grond gaat krijgen en gooit nu de handdoek in de ring.

In een persverklaring vertelt directeur Stuart Levy dat de Diem Association zijn intellectuele eigendomsrechten en zijn vermogen voor een bedrag van bijna tweehonderd miljoen dollar van de hand heeft gedaan. Koper is de Amerikaanse cryptovaluta-bank Silvergate.
De Diem-organisatie werd grotendeels gefinancierd door Facebooks moederbedrijf Meta om het zogenoemde Diem Payment Network van de grond te krijgen, een eigen digitale munt. Tegen deze cryptomunt is altijd veel weerstand geweest. Als reden voor het besluit zegt Levy dan ook dat in gesprekken met de Amerikaanse overheden duidelijk is geworden dat het project definitief geen kans van slagen meer had.

Diem Cover 12.1.2020

Alle schijn tegen
De Diem was Meta’s tweede poging om de cryptomarkt op te gaan. Al in 2019 lanceerde Facebook, zoals Meta toen nog heette, de Libra. Libra moest een stablecoin worden, een digitale munt met een stabiele koers die gerelateerd was aan de dollar. Het social-mediabedrijf wilde daarmee meeliften op de cryptohype en hoopte dat deze munt uiteindelijk zou worden geaccepteerd als wettig betaalmiddel.

Al vanaf het begin was echter duidelijk dat zijn machtspositie het techbedrijf in de weg zat. Niet alleen introduceerde Facebook zijn eigen digitale munt, het bedrijf leverde ook de meeste apps waarvoor klanten die munt zouden kunnen gebruiken. Het bedrijf bevestigde daarmee volgens velen weer zijn machtswellustige reputatie. Het principe achter de cryptovaluta, dat ze gerund worden op een decentraal blockchain-platform waarop de gebruikers de baas zijn, bleek onverenigbaar met de positie van een dergelijke techreus. Ook de toezichthouders keken met argusogen naar de crypto-ontwikkeling. Zij vreesden voor financiële instabiliteit als een dollar-gerelateerde stablecoin in handen zou zijn van zo’n machtig bedrijf.

Libra werd Diem
In de periode daarna heeft het huidige Meta er veel aan gedaan om de schijn tegen te gaan. Er werd een Libra Association opgericht die de munt samen met andere bedrijven zou gaan beheren. Uiteindelijk werd ook de naam van de cryptomunt veranderd. Waar Facebook de naam van het moederbedrijf wijzigde in Meta, werd de Libra omgedoopt tot Diem. Een derde partij, de Silvergate-bank, zou de munt nu gaan uitgeven. Het heeft blijkbaar allemaal niet mogen baten. Er waren conflicten, belangrijke medewerkers vertrokken en Meta zelf stond voortdurend voor allerlei federale overheidscommissies. De centrale bank, de U.S. Federal Reserve, dreigde recent dat de munt geen toelating zou krijgen. Daarmee was het verhaal voor de Diem feitelijk over.

Knipsel tweet Marcus

Gepolitiseerd
David Marcus, voormalig Facebook-medewerker en een van de Libra-oprichters, zegt op Twitter dat de Diem onnodig gepolitiseerd is vanwege Meta’s slechte reputatie. Wellicht krijgt de cryptomunt nu wel een kans, zegt hij, nu Meta er niets meer mee te maken heeft en er wellicht een meer “acceptabele” promotor opstaat.

 

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden