Banner fotowedstrijd scheurkalender

Met Vodafone nu bellen via wifi op iPhones

Deel dit artikel

,

Apple heeft de functie 'bellen via wifi' live gezet voor Vodafone Nederland. Daardoor zijn gebruikers van Vodafone bereikbaar op hun telefoon zonder dat ze mobiel bereik hebben, zolang ze verbinding hebben met een wifi-netwerk.

Bellen via wifi komt beschikbaar via een update van de aanbiederinstellingen die binnenkomt na een update naar iOS 10.2, dat maandag uitkwam. De update naar 10.2 is nodig voor de functie, schrijft Robert Webbe van Vodafone op GoT. De provider ondersteunt de functie in de eerste Android-toestellen sinds drie weken.

Door gebruik te maken van het eigen wifi-netwerk wil Vodafone slecht bereik binnenshuis bij telefoneren verhelpen. Het signaal gaat vanaf de eigen internetverbinding naar het Vodafone-netwerk om daar het gesprek op te zetten. Bellen via wifi gaat van de reguliere belbundel af.

Bovendien moet het tot stand brengen van een gesprek minder tijd in beslag nemen en is via 4g en wifi hd-voice mogelijk, dat zorgt voor een betere geluidskwaliteit. De functie zal bij release alleen werken binnen Nederland. Via een vpn naar een netwerk in Nederland zal wifi-bellen in het buitenland echter wel werken, zegt de provider. Er is een wifi-verbinding nodig van minimaal 1Mbit/s, benadrukt de provider.

Veel buitenlandse providers bieden de dienst al aan, waarbij de gespreksgegevens over voip via de eigen internetverbinding naar servers van de provider gaan. Concurrent KPN zal bellen via wifi gaan aanbieden vanaf 2017. Beide toepassingen werken via de reguliere bel-app van de telefoon en de software beslist wanneer het telefoontje via een mobiel netwerk of wifi gaat.