'Meerderheid bedrijfssites gaat onveilig om met gevoelige gegevens'

Deel dit artikel

,

Honderdduizenden zakelijke websites laten gebruikers gevoelige informatie verzenden zonder dat daarvoor van een beveiligde verbinding gebruik wordt gemaakt, blijkt uit een onderzoek van domeinbeheerder SIDN en MKB Servicedesk dat woensdag wordt gepubliceerd.

SIDN, de stichting die alle .nl-domeinnamen toewijst, voerde een scan uit waarbij 780.000 zakelijke websites werden gevonden. Daarvan accepteren er zo'n 429.000 gevoelige gegevens. Het kan bijvoorbeeld gaan om formulieren waarin naam, adres, telefoonnummer of e-mailadres kunnen worden ingevuld, of om inlogsystemen met gebruikersnamen en wachtwoorden.

Van de websites die gegevens accepteren, doet zo'n 86 procent dat niet via HTTPS, de beveiligingsstandaard die te herkennen is aan een 'slotje' in de browser, naast het webadres. Omdat gegevens onversleuteld worden verstuurd, kunnen ze door kwaadwillenden vrij gemakkelijk worden onderschept.

SSL-certificaat
Het is in Nederland wettelijk verplicht om persoonsgegevens goed te beveiligen. In het ernstigste geval kan de toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens boetes opleggen als dat niet gebeurt.

Ruim 80.000 webwinkels die door SIDN werden gecontroleerd, gebruikten wel allemaal een SSL-verbinding voor het afronden van betalingen. Dat is ook een eis van de organisaties die het betalingsverkeer afhandelen.

Google
Volgens Willem Overbosch, directeur van de MKB Servicedesk, is databeveiliging niet de enige reden om een HTTPS-verbinding in te voeren. Ook in de Google-zoekresultaten worden sites zonder beveiligde verbinding tegenwoordig 'gestraft' met een lagere plaatsing. Browsers Chrome en Firefox waarschuwen als een website niet met een HTTPS-verbinding beveiligd is.

"Steek je als ondernemer veel geld in je online vindbaarheid, dan is het wel heel zonde als je om deze redenen toch klandizie misloopt", aldus Overbosch. "Met een paar simpele stappen en tegengeringe kosten of soms zelfs gratis is het voor elkaar. Er is dus eigenlijk geen enkele reden meer om dit niet geregeld te hebben."

Overheid
Uit een vergelijkbaar onderzoek bleek onlangs dat minder dan de helft van de overheidsdomeinen een HTTPS-verbinding gebruikt. Bij veel van de onbeveiligde sites konden echter geen gevoelige gegevens worden opgestuurd.

Overheidssites die dat wel mogelijk maken, moeten eind 2017 verplicht een beveiligde verbinding aanbieden. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil beveiligde verbindingen in de toekomst voor alle overheidssites verplichten.

Zorgwekkend
Een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) benadrukt in een reactie dat het verplicht is om persoonsgegevens goed te beveiligen. "Deze cijfers verbazen ons niet, maar vinden wij wel zorgwekkend."

Organisaties moeten blijvend aandacht besteden aan beveiliging, stelt de zegsvrouw, bijvoorbeeld door software regelmatig te voorzien van updates. De AP waarschuwt dat de "correctiemogelijkheden" van de toezichthouder vanaf 2018 een stuk groter worden, door de invoering van Europese privacyregels.

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden