Er is meer toezicht nodig op de nieuwe bevoegdheden van de politie. Die mag straks telefoons en computers hacken om verdachten te volgen. Dat schrijven onderzoekers van het Instituut voor Informatierecht, dat onderdeel is van de Universiteit van Amsterdam.
De nieuwe bevoegdheden zijn vastgelegd in de wet Computercriminaliteit III. Hier wordt naar verwachting begin december in Tweede Kamer over gestemd. De politie wil kunnen hacken om terroristen en zware criminelen te volgen.
De onderzoekers schrijven dat geheime surveillance door de politie toeneemt en dat goede waarborgen belangrijk zijn omdat de impact van deze wetgeving op de maatschappij nog niet is te overzien.
Meer overzicht
De onderzoekers, onder wie hoogleraar Nico van Eijk, pleiten voor een onafhankelijke toezichthouder die overziet wat er gebeurt op het gebied van surveillance. In de huidige structuur gebeurt dat alleen op individueel niveau en per project.
Ook moet van tevoren worden gekeken naar welke technologische middelen worden ingezet en of ze werken. Zo mag de politie straks gebruikmaken van zwakheden in software om een computer te hacken. Dit kan grote gevolgen hebben voor de maatschappij, zeker als het om programma’s gaat die op grote schaal worden gebruikt. Het betekent namelijk dat er fouten blijven zitten in bijvoorbeeld iOS of Windows 10 die ook door criminelen kunnen worden misbruikt.
Transparantie
Op het moment dat de politie een verzoek indient om te hacken, zou een rechter niet automatisch 'ja' moeten zeggen. De rechter moet echt inhoudelijk naar het verzoek kijken en zijn overwegingen uitleggen, schrijven de onderzoekers.
Ten slotte roepen de onderzoekers op tot meer transparantie over de methodes die worden gebruikt, zodat het voor de maatschappij duidelijker is wat er gebeurt.