Mailsysteem Tweede Kamer slecht beveiligd - update

Deel dit artikel

,

(c) suasso

Het is relatief makkelijk om uit naam van een Nederlandse politicus een mailtje te sturen, zonder dat meteen duidelijk wordt dat de mail niet echt door de politicus is verzonden. Dat meldt Follow the Money.

UPDATE - Ook bijvoorbeeld de AIVD en het ministier van Defensie blijken vatbaar voor dit zogeheten spoofing en zij zijn niet de enige. Zeker twee Nederlandse energiebedrijven en onder meer ook de Rijksvoorlichtingsdienst hebben hun mailsystemen wat dir betreft niet op orde. Dat meldt NOS. NRC meldde eerder ook al de in tegenstelling tot eerdere berichten van de Tweede Kamer, het probleem daar nog niet is opgelost.

Het gaat om het al veel langer bekende fenomeen 'e-mail spoofing': mensen sturen een mail op naam van iemand anders. Het is technisch eenvoudig om in te stellen dat dit soort nepmails automatisch in een spam-inbox komen, maar dan moet de mailserver wel juist zijn ingesteld.

Journalist Dieuwertje Kuijpers zei in RTL Late Night dat het onderzoeksplatform tientallen mails heeft gestuurd die afkomstig leken van @tweedekamer.nl. Follow the Money benadrukt dat het niet in de accounts van politici heeft kunnen kijken, maar dat de journalisten zich alleen als politicus hebben voorgedaan.

Nepmails
In een van de nepmails zegt VVD-leider Rutte dat er dingen zijn die de kandidaat-bewindslieden mogelijk in opspraak kunnen brengen. Verder mailt D66-voorman Pechtold zogenaamd aan VVD'er Zijlstra dat Pia Dijkstra misschien toch in het kabinet moet komen, op Volksgezondheid.

Kuijpers wees op de mogelijkheid dat op deze manier bijvoorbeeld buitenlandse inlichtingendiensten mails met links kunnen sturen en zo spyware kunnen installeren.

In een reactie zei Kamervoorzitter Arib dat ze de kwestie zeer serieus neemt en dat er zo spoedig mogelijk anti-spoofing-maatregelen zouden worden getroffen. De Tweede Kamer meldt dat de kwetsbaarheid inmiddels is verholpen. Maar later op de dag bleek dat dit toch niet helemaal het geval is.

Vorig jaar al bleek dat veel gemeenten hun mailsystemen niet voldoende beveiligen.

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden