Banner fotowedstrijd scheurkalender

Limburgse gemeenten getroffen door cyberaanval

Deel dit artikel

,

Naar nu bekend is geworden, is op 27 juli is een softwareleverancier van vijf Limburgse gemeenten getroffen door een cyberaanval. Onderzoek zou hebben aangetoond dat er geen indicatie is voor datadiefstal.

Het gaat om de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Kerkrade, Meerssen en Vaals. Specifiek gaat het om het administratiesysteem van het sociaal domein. Door de cyberaanval waren databestanden vergrendeld en niet meer toegankelijk. Het systeem is uitgebreid onderzocht door een gespecialiseerd cybersecuritybureau.

In de afgelopen periode heeft de focus van de gemeenten en leverancier van het administratiesysteem steeds gelegen op het continueren van de dienstverlening. De dienstverlening van het sociaal domein verloopt weer zoals gebruikelijk. Dit betekent onder andere dat inwoners met een uitkering van de gemeenten deze op het gebruikelijke moment ontvangen.

De leverancier van het administratiesysteem heeft hard gewerkt om het systeem zo snel mogelijk weer te kunnen gebruiken. Het systeem kan inmiddels weer veilig gebruikt worden. Het getroffen systeem wordt gebruikt voor de afhandeling van aanvragen van onder andere bijstandsuitkeringen, energietoeslagen en aanvragen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdzorg.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden