Lightyear One: auto op zonne-energie

Deel dit artikel

,

De allereerste auto op zonne-energie die geschikt is voor lange afstanden, althans het eerste prototype van deze Lightyear One, werd onlangs gepresenteerd tijdens zonsopkomst in TheaterHangaar in Katwijk.

CEO en medeoprichter van fabrikant Lightyear Lex Hoefsloot: “We hebben twee jaar lang hard toegewerkt naar deze mijlpaal. Dit is een gigantische stap op weg naar onze missie om schone mobiliteit beschikbaar te maken voor iedereen.”

Het bedrijf werd in 2016 opgericht in 2016 door voormalige leden van Solar Team Eindhoven, die in 2013, 2015 en 2017 de World Solar Challenge wonnen. Dankzij die successen verkreeg Lightyear verschillende prijzen, subsidies en investeringen waarmee een werkend prototype ontwikkeld kon worden. En er zijn al meer dan honderd exemplaren gereserveerd van de eerste zonneauto die geschikt is voor lange afstanden.

Lightyear One is ontworpen met een sterke focus op het optimaliseren van de efficiëntie en veiligheid. Dat heeft geresulteerd in een auto die maximale energie haalt uit elke zonnestraal. Een van de belangrijkste redenen waarom mensen geen elektrische auto kopen, is dat ze maar een relatief korte afstand kunnen afleggen met een volle batterij, terwijl er nog te weinig laadpunten zijn.

Hoefsloot: “Lightyear One heeft geen last van deze nadelen. De auto is ultra-efficiënt. Daardoor kun je een ongekende afstand van 725 kilometer rijden met een relatief kleine batterij. Daarnaast laadt de batterij zichzelf op met behulp van zonne-energie, waarmee je tot wel 20.000 kilometer per jaar kunt laden. Ook kun je gebruik maken van gewone stopcontacten; met een gewone 230V-stekker kun je tot 400 kilometer per nacht laden.”

De auto is gemaakt van lichtgewicht high-tech-materialen, wordt aangedreven door vier onafhankelijke wielmotoren en het dak en de motorkap zijn voorzien van vijf vierkante meter aan zonnecellen met veiligheidsglas,

Beschikbaarheid
De eerste 500 Lightyear Ones kunnen worden gereserveerd voor een prijs van €119.000, ze worden dan in 2021 geleverd. De eerste honderd exemplaren zijn al gereserveerd. Lightyear gaat de productie van Lightyear One vanaf 2021 verhogen en wil ook goedkopere modellen ontwikkelen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden