Banner fotowedstrijd scheurkalender

Lek in wifi-chip laat hackers telefoons overnemen

Deel dit artikel

,

Het is voor kwaadwillenden mogelijk om de controle van een groot aantal smartphones over te nemen. Het gaat hierbji zowel om Android-toestellen als om iPhones. Dit kan door misbruik te maken van een lek in de wifi-chip van het apparaat.

De hacker hoeft, om de aanval uit te kunnen voeren, alleen in het bereik te zijn van het wifi-signaal van de telefoon. De eigenaar van het getroffen apparaat kan hier niks tegen doen. Er zijn updates beschikbaar gesteld om het lek te verhelpen.

De kwetsbaarheid zit in de chip die ervoor zorgt dat de telefoon verbinding maakt met wifi-netwerken. Deze wordt niet gemaakt door de smartphone-fabrikanten zelf, maar door Broadcom. Een beveiligingsonderzoeker van Google ontdekte het probleem.

Updates
Apple heeft het lek afgelopen maandag gedicht met de update iOS 10.3.1, gebruikers wordt aangeraden om deze versie zo snel mogelijk te installeren. Het lek zit in de iPhone 4 en hoger, waardoor het bijna alle iPhones betreft.

Bij Android ligt het updaten ingewikkelder, terwijl juist een onderzoek van Google het lek ontdekte. De internetgigant heeft ook een update beschikbaar gesteld, maar alleen Googles eigen telefoons kunnen die gelijk downloaden. Mensen die via andere fabrikanten of providers toestellen hebben gekocht, moeten langer wachten.