Apple zou werken aan offline Siri

Deel dit artikel

,

Apple denkt na over een offline versie van Siri, zo blijkt uit een patentaanvraag. Momenteel vereist Siri nog een actieve internetverbinding, zelfs voor simpele vragen en opdrachten zoals het zetten van een timer.

Soms wil je even snel een timer zetten of je slimme verlichting inschakelen en soms wil je informatie op internet opzoeken. Inmiddels zijn de meeste mensen 24 uur per dag online, waardoor Siri bijna altijd paraat is. Een echte backup is er echter niet voor de momenten dat je geen internet hebt. Daar wil Apple nu iets aan doen, zo beschrijven ze in de aanvraag.

Voor de introductie van Siri had Apple ook al spraakbediening, waarmee je bijvoorbeeld lokale muziek op je toestel kon bedienen. Dat is nu alleen nog mogelijk als je Siri helemaal uitschakelt. Heb je even geen internet of ben je bijvoorbeeld buiten de EU waar je vanwege de hoge kosten niet continu online wil zijn, dan zegt Siri dat hij je opdracht helaas niet kan verwerken omdat er geen internetverbinding is. Zelfs bij opdrachten waar in principe geen internet voor nodig is.

Dat komt door huidige werking van Siri. Je spraakopdracht wordt geanonimiseerd naar de servers van Apple gestuurd, zodat de spraakassistent begrijpt wat je bedoelt. Hierdoor kunnen opdrachten waar je in principe geen internet voor nodig hebt, niet uitgevoerd worden. In de patentaanvraag met de naam 'Offline personal Assistant' omschrijft Apple hoe de verwerking van de opdracht op het toestel zelf gedaan kan worden. Het analyseren en omzetten van je spraak en dergelijke gebeuren dan rechtstreeks op je iPhone. Zo kunnen dan lokale taken uitgevoerd worden, zoals bijvoorbeeld muziek afspelen of het zetten van een timer.

Apple omschrijft ook hoe ze machine learning kunnen gebruiken om de taken uit te voeren. De laatste jaren focust Apple steeds meer op deze technieken, mede dankzij de extra krachtige chips met Neural Engine. Maar of zo’n offline stand er ook echt komt, is nog ongewis.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden