Kentekeninzage RDW eenvoudiger geworden na uitspraak AP

Deel dit artikel

,

Via de website van de RDW kunnen consumenten nu gratis controleren welke kentekens er in het verleden op zijn of haar naam stonden. Daarvoor moest eerst betaald worden, maar dat was in strijd met de AVG.

Wie voorheen wilde opzoeken welke kentekens op zijn of haar naam stonden, moest hiervoor 4,65 euro betalen. De kentekenhistorie gratis opvragen kon alleen via een brief met een kopie van het identiteitsbewijs.

Volgens de Consumentenbond was de procedure van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) in strijd met de privacywet AVG. Die schrijft namelijk voor dat consumenten zonder belemmering álle persoonsgegevens moeten kunnen opvragen die een organisatie van ze heeft. De RDW stelde echter dat ze voor het gevraagde bedrag extra gegevens leverden. Daarop vroeg de Consumentenbond de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om uitsluitsel.

De AP gaf de Consumentenbond gelijk en droeg de RDW op de inzageprocedure aan te passen. Dat hebben ze nu gedaan. Via de site van de RDW kunnen consumenten met hun DigiD gratis een inzageverzoek doen. De Consumentenbond geeft aan zelf de proef op de som te hebben genomen. Binnen twee weken kwam een aangetekende brief met daarin alle gevraagde gegevens tot negen jaar terug.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden