Actie banner

Jongeren meest onvoorzichtig op onbeveiligd wifi-netwerk

Deel dit artikel

,

Jongeren maken het meest gebruik van openbare, onbeveiligde wifi-netwerken en houden het minste rekening met mogelijke risico’s als privacyschending.

De helft van de internetgebruikers geeft aan wel eens gebruik te maken van een openbaar, niet beveiligd wifi-netwerk. Maar jongeren doen dat een stuk vaker dan ouderen. Zeven op de tien internettende 18- tot 25-jarigen maken gebruik van zulke netwerken tegen één op de tien internettende 75-plussers. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Meekijkers
Gebruikers van openbare wifi-netwerken die niet zijn beveiligd met een gebruikersnaam en wachtwoord, riskeren dat hun gegevens worden bekeken door anderen.

Van de mensen die wel eens verbinding maken met onbeveiligde, openbare wifi-netwerken, zegt 34 procent het gebruik te beperken vanwege zorgen om de veiligheid. Dat doen ze door ofwel af te zien van wifi-gebruik ofwel door in te loggen op een beveiligd netwerk, als dat mogelijk is. Een kwart van de jongeren en iets meer dan de helft van de 65-plussers beperkt het gebruik vanwege veiligheidszorgen.

Vier op de tien gebruikers van zulke onbeveiligde wifi-netwerken zeggen altijd bewust bepaalde activiteiten op het web wel of niet uit te voeren als zij op zo’n netwerk zitten. Bijna twee op de tien gebruikers gaat hier meestal bewust mee om. Oudere en hoogopgeleide gebruikers gaan vaker dan gemiddeld bewust om met internet op onbeveiligde netwerken.

De meest genoemde reden – ruim de helft - om niet actief zijn op niet-beveiligde wifi-netwerken, is dat ze daar geen behoefte aan hebben. 43 procent geeft aan dat twijfels over de veiligheid een rol spelen.

Lees ook het achtergrondartikel van het CBS: Hoe ervaren internetgebruikers hun digitale veiligheid?

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden